петък, 12 август 2011 г.

Песните, които ни карат да бъдем хора- с дъх на боровинки!!!!


Кренбърис / The Cranberries.
(Ирландия)
Стилове:Рок
Състав:Dolores O'Riordan - вокалист, китарист, кийбордист
Noel Hogan - китарист
Michael Hogan - басист
Fergal Lawler - барабанист
Водени от уникалния глас на вокалистката си Долорес О’Риърдън, The Cranberries изплуват в началото на 90-те години и бързо се утвърждават като изключително успешна формация на световната сцена.

Музиката на The Cranberries наследява ранния инди-китарен поп. Оригиналното им звучене обаче идва благодарение на мелодичността и ирландските нюанси. Младата група се ражда на капризната британска сцена, където са изгрявали и залязвали немалко звезди. Особеният вокал на Долорес не може да остане незабелязан и групата бързо привлича вниманието на музикалната общественост.

Първият голям успех на The Cranberries е баладата им "Linger". Парчето става хит не само във Великобритания, но и зад океана. Славата на групата се разнася и с излизането на първите им албуми, които правят рекорди по продажби.

В самото начало името на групата е Cranberry Saw Us. Идеята е на братята Ноел и Майк Хоуган, които започват да свирят заедно през 1990 г. в ирландското градче Лимерик. Ноел е на китарата, а Майк е басист. Към тях се присъединяват барабанистът Фергал Лоулър и първият вокалист Найъл.

Той напуска групата почти в самото начало и младата формация се оказва пред разпадане. Ирландците пускат обява за вокал и на нея отговаря настоящата звезда Долорес О’Риърдън, която от малка пее в църковен хор. Долорес се включва не само с гласа си, но и с писането на текстове за първите демо записи. Тя пише първия вариант на култовата песен "Linger".

Първата аудио касета жъне небивал успех в Ирландия. От аматьорския запис за отрицателно време се продават цели 300 бройки. Тогава четиримата решават да сменят името си и така се раждат днешните The Cranberries.

Те правят второ демо в студиото на Пиърс Гилмор, който по-късно става техен мениджър. Записът бързо обикаля Острова и привлича вниманието на звукозаписни компании, медии и музикални критици. Започва истинска война между британските лейбъли за The Cranberries. Групата и техният мениджър решават да подпишат договор с Island Records и скоро излиза първият им сингъл – "Uncertain". Заглавието се оказва лош пророк за успеха на парчето и то несигурно се прокрадва в музикалната общност.

Междувременно расте и напрежението между членовете на групата и техния мениджър. Без знанието на останалите Пиърс Гилмор подписва тайно споразумение с лейбъла за модернизиране на своето студио. Младежите разкриват задкулисните игрички на мениджъра и пракратяват договора си с него. На мястото на Гилмор The Cranberries наемат Джоф Травис, а техен продуцент става Стивън Стрийт, работил преди това за Смитс.

Дебютът на групата излиза през 1993 година под името "Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?" Малко след това е издаден и сингълът "Dreams". Нито парчето, нито албума обаче, получават заслужена оценка на Острова.

The Cranberries поемат на голямо турне в Съединените щати, където свирят с групи от ранга на [Suede]. Американската публика приема ирландците с интерес. По време на изпълненията гостите от острова получават повече овации дори и от самите титуляри на турнето. Така сингълът "Linger" става хит в Америка, а дебютният албум на The Cranberries – платинен. Не закъснява и реакцията в родината на групата. Парчето "Linger" се завърта в класациите на острова и през лятото на 1994 г. достига върховете.

В унисон с успеха, вокалистката на The Cranberries се омъжва за мениджъра на американското турне на групата Дон Бъртън. Сватбата е отразена масово от медиите и прави Долорес О’Риърдън олицетворение на групата. Нейната популярност скача с излизането на втория албум "No Need To Argue" през есента същата година. Тавата бие по продажби дебюта и в рамките на година става три пъти платинена. Парчето "Zombie" от албума бързо се изкачва в чартовете и се тананика от почти всеки по това време.

По време на турнето на The Cranberries за промоцията на албума "No Need To Argue" в музикалните среди се прокарват слухове за напускането на вокалистката Долорес. Според злите езици, заслепена от успеха на групата, примата ще почва соло кариера. The Cranberries категорично отричат подобни версии.

Шумът около разпадането на ирландците не стихва до излизането на следващия им албум "To the Faithful Departed" през 1996 г. Тавата е записана под ръководството на продуцента Брус Феърбърн, допринесъл за успеха на Аеросмит.

"To the Faithful Departed" се различава от предходните проекти на The Cranberries. Музиката в албума клони към рок, но е отново в познатия стил на групата. Тавата става платинена, но не успява да стигне по продажби "No Need To Argue".

През есента на 1996 г. The Cranberries тръгват на турне и обикалят Европа и Австралия. А през 1999 г. е издаден албумът Bury the Hatchet.

"Wake Up And Smell The Flowers" (2001) има много по-леко звучене от предишните албуми на групата.
/Ultraweb/



Дискография 
Stars-The Best of 1992-2002 (2002)Албум
Wake Up And Smell The (2001)Албум
Bury the Hatchet (1999)Албум
To the Faithful Departed (1996)Албум
No Need to Argue (1994)Албум
Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We (1993)Албум

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар