понеделник, 10 октомври 2011 г.

Глад...... за печалба!!!!

Днес лугата и пясъкът са по-скъпи от пшеницата... И това трябва да се знае от хората. Всеки продукт трябва да има справедлива цена, а не да се казва - шницелът може да струва максимум 2 евро! А после хората се чудят, защо има свинеферми с 20000 прасета. Това е въпросът, дали наистина го искаме. Ако да, то ще става все по-зле... Годишно превозваме към боклука 2 млн. килограма хляб, който е най- много на два дни и става за ядене. От 10 години масово се изхвърля хляб и все още се случва възрастни хора да стоят и да ни гледат, невярвайки на очите си.
Знаете ли ,че ежедневно  се изхвърля толкова хляб, колкото е необходим за изхранването на втория по големина град в България - Пловдив, с население 330 000 души?.
А знаете ли,че всеки продукт в Мак Доналдс, престоял повече от 10 мин. се изхвърля в големи чували и се носи някъде да се пресова или изгори, а не се дава ,дори на гладните песове по улицата, за стотиците хора, ровещи се по кофите..да не говорим...?.
Сещали ли сте се да видите в боклука си колко излишна храна изхвърляте всеки ден?!!!!!!!!

Ако вземем за пример Швейцария, тази държава е втората по богатство в света на глава от населението. Не разполага с никакви суровини, но разполага с банки и банкова тайна. И разполага със спекулативен, криминален и укрит, данъчен капитал от целия свят. Швейцария има много ефективно, но ограничено селско стопанство. Това означава, че 4/5 от хляба, който ядат там, произвежда с вносно зърно. И откъде идва то?! От няколко години зърното идва от Индия. А ако погледнете статистиката на ООН, в Индия има над 200 милиона души, които са постоянно недохранени... Всеки стопанин трябва да оставя 10% от земята си незасята. Затова получават пари от ЕС.....

Разказвам това, за да се разбере, че симбиозата на природата не трябва да се подценява и човек трябва да се съобразява с нея, ако иска да лови риба например.
Ние това го правим по наш начин-с въдица и мрежи и рибарски подки, а индустрията се опитва с електроника. В следващите години риболовът в Европа ще се индустриализира изцяло. С помощта на знанието, добито от автономните рибари Европейският съюз ще намали броя на малките кораби. И ще се опита да реши проблема с по-малко, но по-големи кораби.
Според мен малките съдове близо до брега са способни да ловят по-пълноценно, защото не са активни интензивно целогодишно. Големият кораб трябва да лови интензивно през цялата година. И това ще доведе до пълно унищожение на популациите. Все пак това е лично мнение, а бъдещето ще покаже.

Защо доматите пътуват 3000 километра през Европа, африканските идват на север, а европейските зеленчуци се озовават на пазара в Африка?


Това е Алмерия, Испания /с.Ел Ехидо/- Център на зимните зеленчуци.А това в далечината са оранжерии...
Всичко започна тук през 60-те. Тогава правителството в Мадрид организира напояване с канали По този начин привлякоха селяните от планинските райони. Правителството на Испания осигури вода и агрономи, за селските стопани. От 60-те години до днес се появяват все повече оранжерии. Сега те заемат повече от 25000 хектара. А това е повече от Белгия и Холандия взети заедно.
Вече и други страни правят същото: Мароко, Италия, Израел. Те имат подобен климат и са ни конкуренти. Това място бе избрано, защото има много слънце. Средногодишно тук има 3000 часа слънце За сравнение в Брюксел са 1000. Преди, регионът беше беден. Хората днес там не са милионери, но могат да живеят. Това е "Чудото на Алмерия".Чудото, което убива националните пазари и националните аграрни икономики....Нашата България е тотално убита от подобни чуда....А онази- с кокошата физиономия-Меглена Кунева, не позволи квотите за бг зеленцучите да попаднат в Европа,докато беше еврокомисар.А сега се кандидатира на Президент и мяучи така все едно нищо не е направила.....Гласувайте за нея” /но с развалени домати и яйца/!!!!

Всеки европеец изяжда на година средно 10 кг оранжерийни зеленчуци от Испания.
Аграрният пазар в момента се намира в абсурдна ситуация. Богатите страни като ЕС и USA, субсидират земеделските стопани, като миналата година тези субсидии възлизаха на 349 милиарда долара. Това значи приблизително 1 милиард дневно.
Като последствия могат да се посочат дъмпинговите цени и разрушаването на селското стопанство в Южното полукълбо. А там хората се занимават изключително със земеделие. Например в столицата на Сенегал - Дакар, се намира най-големият пазар в Западна Африка. Нарича се Сандагар. 

На този пазар се продават европейски зеленчуци, плодове и т.н. на 1/3 от цената на местните. Селяните в Сенегал, дори и 18 часа да работят под изгарящото слънце, нямат никакъв шанс да продават стока на собствения си пазар. И какво правят те, ако изобщо имат сили? Емигрират нелегално, с опасност за живота през Гибралтар и си търсят работа в Испания или чистят улици в Париж, и работят при нечовешки условия.

Доматите прекосяват Европа, защото транспортът е 1% от продажната цена.. Ако сравним цените на семената, тези струват колкото е заплатата на работника за посаждането и изсушаването. А хибридните семена струват около 15 евро за 10 грама. Хибридът изглежда превъзходно. Хората се подмамват и го купуват. Човек не може да види вкуса, първо трябва да опита. Семената на хибридите не са годни за повторно засяване. със съдействието на големите
концерни, които ще дойдат тук. Те ще разрушат това, което е постигнато по природен път. Например патладжаните, доматите, чушките, които са все още естествени продукти и нямат нищо общо с хибридите. Също така обработването на земята ще се промени. Многото хора, който работят в аграрната сфера, ще намалеят. Ще се понижи и стандартът на хранителните продукти, вкусът им ще стане по-лош. Няма вече да бъде това, което е било преди. Децата няма да си спомнят, вкуса на домата или на ябълката. Всичко ще има друг вкус. Прогресът не може да се спре. И както изглежда ние не искаме да го спираме. Всичко това ще продължи още по-нататък, докато в един момент се стигне до края. Държавата прави собствените си земеделци зависими от този продукт. Тъй като хибридът е продукт за "еднократна употреба", който не може да се засади повторно. 
Чрез субсидиите в ЕС, страни като България са засегнати. Ако започнем сега с хибридите, след време няма да остане нищо естествено - биологично.
В момента ние се опитваме, да върнем нещата назад. Но това ще изисква време. На този процес му викаме "био". Да, природният продукт е несравним. Но една държава, или един стопанин в един момент трябва да направи избор: иска ли отличен вкус, ниски нива на продукция и малък пазарен дял, или иска масово производство. Надявам се хората,които се занимават със земеделие да нямат парите, за да си купят тези семена и да се придържат към традиционното.
Искам просто вкусни продукти. И за мен природните са по-вкусни от хибридите. Това е толкова просто.

"Раундъп" е препарат, който унищожава всичко, което е зелено и цъфти. Само соята остава, защото е резистентна. Соята се използва предимно като фураж или добавка към храни. В шоколада има соя. Това значи, че вече не съществуват храни, който са "чисти" генетично. Или поне не съдържат чисти компоненти. И ние не знаем за това. Безспорно соята е по-издържлива и може да се транспортира навсякъде, например в Третия свят, където наистина се нуждаят. Но това не се прави, ние си я консумираме сами, а имаме достатъчно за ядене и не се нуждаем от такива неща.
Когато 100000 души умират от глад, това означава, че: или не можем да ги изхраним, или не искаме да ги изхраним. Парите ни идват от бедните хора, богатите не дават пари, само бедните го правят, така е! И в яденето е така, оставяме ги да умрат, за да може ние да живеем. И го правим, но не без пари!!!!!
Но концернът си остава концерн, няма сърце и чувства. Глобално проблемът с глада
е много тежък. Сто хиляди умират дневно от глад или вследствие от глада.
НА ВСЕКИ 5 СЕКУНДИ ЕДНО ДЕТЕ УМИРА ОТ ГЛАД, на 4 минути един човек губи зрение, поради недостиг на витамин А. По доклад на световната организация
земеделска организация в Рим, за миналата година, 842 милиона души са тежко недохранени, като нямат работа, сексуален живот или фамилия. Тези хора са станали инвалиди, заради глада. И според статистиката от по-миналата година, броят им непрекъснато се покачва. В същия доклад е посочено, че световното селско стопанство, на сегашното технологично ниво, безпроблемно би изхранвало 12 милиарда души. Това значи, че дете, което умира от глад, е убито.

Защо европейските кокошки изяждат Тропическата джунгла и защо 25% от бразилците гладуват. В Мато Гросо е най-големият производител на соя в света групата Maggi.
Нейният собственик е едновременно и губернатор на Мато Гросо Преди 20 години
Там имаше девствена гора. Тя бе изсечена, поради една причина: да се засади соя.Питате защо? Защото почвата е добра. Но не е подходяща за соята. Трябва да се добавят изкуствено минерали.Доколкото знам, навремето там е имало тропическа гора с величествени дървета. Цялата гора бе изсечена и на нейно място се сади соя. Понастоящем производителите на соя изискват от правителството на Бразилия, да им се построи асфалтов път, преминаващ през един от последните незасегнати от човека горски региони. Парите за този път ще дойдат от Световната банка, както и от Интерамериканската банка/сигурно знаете какви убийци са тези институции?!!!/
Резултатът от това поведение и политика е, че добитъкът в Европа се изхранва с тропическата девствена гора на Амазонка. А това ни довежда до проблема с екологичното равновесие на цялото човечество. Това е един типичен пример, какви средства се използват в модерното земеделие. Площта на изсечената тропическа гора от 1975 до днес, се равнява на тези на Франция и Португалия взети заедно. Един квадратен метър гора може да се купи за един цент
/днес в нашата страна има подобна тенденция-земята се продава на безценица-около 50 ст за кв.м масово/
Две неща трябва да се знаят за глада: Гладът има физиологични последствия. И това го знае всеки, който е виждал сомалиец по телевизията. Това, което не се вижда, е ежедневния страх от идващия нов ден. В Третия свят, когато няма какво да се яде, е прието майките да слагат вечер тенджера с вода и камъни на печката,
и така да залъгват плачещото дете, надявайки се то да заспи и да спре да плаче.
И това се случва ежедневно навсякъде,където има гладуващи....
Гладът е проблемът на нашето време. И правителствата нищо не правят. Но често никой не ни чува и нищо не получаваме като информация-докато се тъпчем с чипс и шоколад пред телевизора, заети с поредните интриги, от поредния риалити формат.Имаме ли срам?!!!
Един път има, друг път няма. Заради това страдаме от глада. И защо? Защото горе вече няма хора,които да са минали през ниските нива.
Нищо против учените и големите мениджъри. Но това са хора, които първо са учили
после са правили докторантура, и в действителност нямат връзка с основата на нещата. За тях земеделието е нещо чуждо, като нещо видяно и предъвкано в телевизионна реклама. Без всякаква връзка с реалността. Интересува ги само цената. Вкусовите качества не са критерий. Потреблението на месо значително се е повишило в сравнение със зеленчуците.Интересен въпрос е дали изобщо е възможно да се произведе такова количество месо, по естествен биологичен път. По всичко изглежда, че селското стопанство се глобализира значително и че мястото на производство се отдалечава от мястото на консумация. Ще се оформят региони,
в които ще се произвеждат определени продукти.
А азиатските и южноамериканските страни, където са концентрирани големите птицеферми просперират. Те изнасят дълбоко замразена, качествена продукция на световния пазар, като оползотворяват нетрайната продукция на вътрешния си пазар.
Свобода и свободен пазар са две съвсем различни неща. Това е голяма лъжа!!!
Когато "Нестле" имат спор с някой африкански, селски синдикат, е все едно Майк Тайсън да се бие с омаломощен, бенгалски селянин. Мощта на концерните се изразява с едно число, което идва от публикация на Световната банка. За миналата година 52% от продукцията на света се контролира от 500 фирми. И единствено кредо и принцип в тези концерни е максималната печалба. Най-големият хранителен
концерн, с 300000 служители, с дейност на 5 континента и с контрол на 8000 марки продукти,е "Нестле". Ръководител му е един симпатичен, австриец с бронзов загар, който обаче изпълнява стриктно вътрешната програма на концерна. А тя е безпристрастно, максимализиране на печалбата.И ако той не постига нови главозамайващи резултати всяка следваща година, той просто ще изчезне от хоризонта и дори властта му над стотици милиони хора няма да му помогне. Максимализирането на печалбата е е убийствена стратегия на концерните – тирани по света.

Ето го- казва се Петър Брабек /вижте му очите/, директор на концерна "Нестле".Чуйте какво казва в едно интервю:
«...Казвам се Петър Брабек, произхождам от Виллах - Кернтен. От 10ина години съм отговорен за групата "Нестле" - най-големият хранително-вкусов концерн на света. С оборот 65 милиарда долара годишно и около 275000 служители. Ние сме един сравнително голям кораб и сме 27-мата по големина фирма в света. Напоследък се налага мнението, че всичко което е от природата е хубаво. Това е голяма глупост,
защото пък преди това винаги сме учили, че природата е непредвидима и сурова.
Хората вече са способни да регулират природата, но въпреки това сме в парадоксално заслепение, че всичко природно е хубаво. Например биопродуктите!Те са най-добрите! Биопродуктите не са най-доброто. За 15 години консумация
на генно модифизирани продукти в USA няма дори един случайна заболял. /автора-WTF?????!!!!!/ И въпреки това тук в Европа
 сме притеснени, че нещо щяло да ни се случи. Нестле е най-голямата фирма за бутилирана вода в света. При нас, австрийците, има една песен :"малкото теленце иска вода - ла ла ла" Водата е най-важната суровина в света. По въпроса с приватизацията на водоснабдяването
 съществуват две крайни становища.
 Едното се подкрепя от някои неправителствени организации. Стремеж им е да обявят водата за обществено право. Това значи, че всеки човек има право да получава вода.Това е едната крайност. Другото крайно становище гласи, че водата е хранителна суровина и като всяка такава си има пазарна стойност. Аз лично смятам, че всеки продукт трябва да има цена, за да знаем, че това ни струва нещо и да обърнем специфично внимание на хората, които нямат достъп до вода. Като според случая се вземат специфични мерки. Мисля, че най-голямата социална отговорност на ръководителя на компанията, се състои в
способността му да осигури успешно и печелившо бъдеще за своето предприятие. Само ако сме стабилни в дългосрочен план, сме способни да участваме в разрешаването на проблемите по света. Тогава ще можем да създаваме работа. 360000 тук, 1,2 милиона директно зависими от нас, това са около 4,5 милиона души. Тъй като зад всеки служител, стоят поне още 3-ма души. Всички те са директно зависими от нас. Ако искате да създавате работни места, трябва да работите. И то не да разпределяте работата между повече хора. Което беше основен аргумент на социалната политика. Ясно се показа, че това не е правилно. Ако искате да създавате повече работа, трябва да работите повече. Също така трябва да се създаде по-позитивна картина за хората. Аз не виждам никаква причина, защо да не мислим позитивно за бъдещето. Никога не сме живели толкова добре, никога не сме имали толкова пари, никога не сме били по-здрави, или не сме живели по-дълго от днес. Имаме всичко, което искаме. И въпреки всичко това,
психологически сме потиснати....»

Каква арогантност и колко вулгарно звучи това изказване на въпросния господин.....!!!!!!Говори за цифри, работни места и печелби.....
На фона на първата снимка най-горе- на това гладно, умиращо дете е страшна....

Амин!!!!!Или ми иде да кажа: "Почивайте в мир, хранещи се....да ви е сладко!"

1 коментар: