петък, 28 октомври 2011 г.

Геноцидът, извършван при продажбата на хранителни продукти и добавки



    Поради повишения интерес към влиянието на хранителните добавки върху човешкото здраве и поради ползваните факти и извадки от нормативни документи си позволих да ви предложа тая интересна статия, взета от форума на dir.bg Авторът се е представил с името feniks_m и е инженер по професия. Не мога да оспорвам твърденията му, но уважавам неговото мнение.


    Геноцидът наречен Аспартам!
    Много често се оплакваме от главоболие, световъртеж, страхово безпокойство или депресия. Обяснението - ежедневен стрес. Никой не подозира, че в основата на здравословния проблем стоят различни храни и безалкохолни напитки, съдържащи вредната компонента - АСПАРТАМ.
АСПАРТАМЪТ (Е951) е синтетичен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта. Състои се от аминокиселините аспартат и фенилаланин в комбинация с метанол. Всмукването му става в тънките черва, а освободеният метанол се отделя от аспартама при температура 30 градуса и се превръща във формалдехид /смъртоносен невротоксин/. Безвредната дневна доза метанол е 7-8 мг, а в един литър безалкохолна напитка се съдържат 500 мг - 70 пъти повече. Аспартамът влиза в състава на повече от 5000 продукта, в това число безалкохолни с представката "лайт", дъвка "Орбит", шоколади, кока-кола, кафе, какао, снакс, конфитюри, витамини, минерали, лекарства. Аспартамът, познат като подсладител Е 951, е създаден в края на 70-те години. Има мозъчно-туморно действие, причинява гърчове. Много проучвания доказват пагубното му влияние върху деца и възрастни. Пораженията са дълготрайни и "тихи". Необходими са от една до 20 години, докато се натрупат патологични проблеми, а по-късно - появата на първите симптоми. Този подсладител носи милиони долари, управлявани от високи постове във властта - политици, бизнесмени, учени и журналисти, скъпо платени за своето мълчание. Действието на аспартама се усилва, ако безалкохолната напитка се взема на гладно, съхранена при температура над 30 градуса или на пряка слънчева светлина. Компонентите му проникват директно в мозъка и предизвикват главоболие, загуба на съзнание, умствена обърканост, гърчове. Остро и бързо отделяне на инсулин, който изтегля захарта от кръвта, превръща я в мазнини - настъпва затлъстяване. След въвеждането на синтетичния подсладител раковите заболявания в САЩ са скочили с 10%. Независимо от този резултат Световната здравна организация не е забранила напълно ГЕНОЦИДА, наречен АСПАРТАМ. Забранен е само за пилоти и капитани. По време на операцията "Пустинна буря" много от американските войници, консумирали храни и напитки с аспартам, развили "АСПАРТАМОВА БОЛЕСТ". Оплакванията са десетки: тумор на мозъка, хронична умора, повишена захар и кръвно налягане, депресия. Пренасищането с подсладител Е951 имитира автоимунни заболявания - мултипленна склероза, Алцхаймер, Паркинсон. Независимо от страшната патология, той не само че не е забранен за употреба, а за пореден път прикрит. Прикриването на истината е удобно за производители и търговци. Опасността от появата на силен конкурент на пазара кара висшите служители на фирми-гиганти, свързани с тази порочна верига, да прибягват до непочтени мерки, за да защитят своя бизнес. Ето защо през 1991 г. Америка забрани вноса на използваната от векове като подсладител в Япония билка СТЕВИА, която е 200-300 пъти по-сладка от захарта, и я обяви за опасна. Нещо повече, всички книги, които описват качествата на билката, са конфискувани и унищожени, включително и сборници с готварски рецепти, а производството на билката - забранено.
Сега, едва сега /наскоро/ Националната американска асоциация на производителите на безалкохолни напитки се обяви против употребата на аспартам.
Какво ще се случи с другите производства? На този въпрос отговор засега НЯМА.
В последните години все по-масово се употребява явната "химична отрова" - подсладителят аспартам, който се съдържа в повечето безалкохолни напитки и много други продукти. Той е известен и с други имена като "NutraSweet", "Equal", "Spoonful", Е951 (чети етикетите!). Аспартамът се използва като подсладител и в други газирани напитки, в прахчетата "Степ", "Танг", както и в някои медикаменти. Според Бети Мартини от Mission Possible:
"Аспартамът е единственият генно инженерен продукт, за който ние имаме чисти доказателства, ясни документи и обстоятелствени случаи, показващи масивни епидемии на човешки заболявания и смърт". Освен това той е генетично инжениран хранителен продукт, продаван като хранителна добавка, и е ясно етикетиран на пазарите в САЩ. Това е изключение, след като позицията на САЩ е, че етикетирането на генноинженерните продукти ще изглежда като "негативно етикетиране", което пък би било спънка за свободната търговия.
    Всъщност как този изключително вреден продукт превзема пазара. Какво стои зад него? В "Нутраотрова" (Nutrapoison) Алекс Константин пише: "Фармацевтичната фирма G.D. Searle, работейки в симбиоза с държавни чиновници и конгресмени, подкупваше хората, които проучваха извършваните от нея нарушения на закона, за да изкара аспартам на пазара." През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на Нутрасуит. Чрез още много машинации и "игри под масата", за които тук няма да се спираме, този продукт завладява американския и световния пазар.
    Понастоящем аспартам се добавя в повече от 6000 хранителни продукта и напитки, и се продава в почти 100 страни. През 1992 г. Нутрасуит подписа споразумение с компаниите Кока кола и Пепси кола с условието да бъде снабдителят им с аспартам. Най-голямата ирония и същевременно най-ужасяващото е, че този подсладител преобладава предимно в диетичните храни. Това е пълен абсурд - вещество, от което има, както ще видим по-долу, над 10 000 оплаквания и има регистрирани най-малко 92 болестни симптома, да се продава като диетичен продукт. Едва ли хранително-вкусовата промишленост е стигала до по-голямо безумие.
    Ето някои от продуктите, в които се намира аспартам, като в повечето от тях не е отбелязан на опаковката:
o безалкохолни напитки
o дъвки без захар
o какаови смеси
o подсладено кисело мляко
o мултивитамини
o напитки с кофеин
o сокове
o разтворими чай и кафе
o сосове
o бързи закуски
Ако аспартамът се нагрее до 30 С, то метанолът, съдържащ се в аспартама, се превръща във формалдехид, а от последния се образува мравчена киселина, която предизвиква метаболична ацидоза. Отравянето с метанол имитира множествена склероза. В случая с кожната туберкулоза ние открихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, колкото и множествената склероза, особено сред тези, които пият кола лайт и пепси лайт. Аспартам - съдържа токсични киселини, които могат да причинят мозъчни проблеми. Много хора съобщават за замаяност, главоболия, пристъпи, подобни на епилептични и менструални проблеми след употребата на този химикал. Аспартамът съдържа метанол, който се освобождава в дебелите черва, където се преобразува във формалдехид /Б.а. - т.е. формалин, споменавах го в козметиката, тъй като преминава и през кожата/, доказан канцероген. Хроничното излагане на много ниски дози от формалдехид се свързва с повреди в имунната и нервната системи, както и главоболия, общо влошаване на здравето, перманентни имунни увреждания и поредица от други сериозни здравни проблеми.
(Източник: Aspartame (Nutrasweet) slow death?)
>>Аспартам - безопасна доза: не повече от 3,5 г на ден !!<<
Цикламат Е952 - доказано причинява рак, от 1970 г. е забранен за употреба в САЩ.
Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин - вещество, което не е изследвано и изучено. Вероятно поради това той е забранен в САЩ и страните на ЕС. Поради ниската си цена обаче, този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа.
Захарин - доказано причинява рак! В САЩ е разрешен за употреба при условие, че на опаковката на продукта има надпис, предупреждаващ за вероятна опасност за здравето, поради съдържанието на захарин. В Канада захаринът е забранен.
Има го в "Кока-колата" сред вкусовите добавки.
Друг изключително разпространяващ се продукт на хранително-вкусовата промишленост в последно време, е вкусовата добавка "мононатриев глутамат" (МНГ) - наречен сполучливо "вкусът, който убива". Според Правилника на Европейската общност мононатриевият глутамат (MSG) и производните му съединения се обозначават с Е621-Е623. 14
Мононатриевият глутамат попада в обсега на проблема храни с пристрастяващ ефект, защото има леко адиктивно действие. Масовото му разпространение изобщо не е случайно - и при него действа правилото: най-сигурният клиент е зависимият клиент!
АЦЕСУЛФАМ К {Е950, или още Sweet One}. 200 пъти по-сладък от захарта. Също като захарина, цикламата и аспартама не се усвоява от организма и бързо се извежда от него. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам.
Минусите: Съдържат метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система и аспарогенова киселина - тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Тестовете показват, че при животните тази добавка причинява рак. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.
Безопасна доза: не повече от 1 г на ден.
..в бързо отравяне FuckDonalds и KFC усетих нещо. На буквално 30-50 метра от тия заведения се носи отвратителна смрад на гранясало олио. "Американ хай стандарт" за българската колония. Надницата на работниците във FuckDonalds e 1.20 на час. Доста мои приятели се принудиха да работят там за без пари. Нямаха право да ядат от храната вътре, а всичката храна, която остава непродадена след работен ден се изхвърля в кофа за боклук, която пък се заключва с катинар!! Пържените картофи пък се теглят на кантари до грам само и само да не могат да взимат от непродаденото за вкъщи…
/неизвестен автор/.
"Наторете някое цвете с прясно мляко "Данон", да видите какво ще се случи и за каква химия говорим"... /незивестен/
    Консерванти
Натриев нитрит и содиев нитрат са два близко свързани химикали, използвани за консервиране на месо, както и за осигуряване на желания розов цвят, и потискането на бактерии, причиняващи хранителни натравяния.
Нитратите могат да бъдат открити в много зеленчуци и са безопасни сами по себе си, но когато се превърнат в нитрити, те реагират с амини, формирайки нитрозамини. Нитрозамините отдавна се смятат като вероятна причина за рак на стомаха.
Сулфитите са клас химикали, които могат да запазят свежия вид на нарязани плодове и зеленчуци. Те се използват за предотвратяване развалянето и обезцветяването по време на подготовката, съхранението или разпространението на много храни.
    Изкуствени ароматизатори
Детските храни също са пълни с изкуствени ароматизатори. Плодови бонбони, картофен чипс, криспс и плодови желета са само някои от храните, изкуствено ароматизирани с химикали.
Моносодиевият глутамат (MSG) е веществото в определени подправки, което добавя аромат към протеин съдържащи храни. Пакетирани сосове, ароматизиран ориз, спагети, гарнитури за салати, сухи супи, месни продукти и замразени храни често съдържат някоя форма на MSG.
За съжаление, прекалено много MSG може да причини главоболие, тежест в гърдите и изгарящи усещания в ръцете и врата. Той може да убива нервни клетки, възможен резултат от което са болести като тези на Хънгтинтън, Алцхаймер и Паркинсон. Бременни жени, деца, хипогликемици, възрастни и хора със сърдечни заболявания са уязвими от този химикал и трябва да го избягват.
Също така, избягвайте употребата на хидролизиран растителен протеин (HVP), който може да съдържа MSG. Доколкото е възможно, избирайте храни с естествени ароматизатори, като билки, плодови екстракти, подправки, ванилия и т.н.

    За тези, които обичат нещата да са ясни и прегледни, предлагаме една сравнителна таблица за съответствията между естествените и изкуствените храни.
    Истински храни
Промишлени имитации и сурогати, които изместват или заместват истинските храни
Мед, Захар и повечето захарни изделия - бонбони, пасти, бисквити, кроасани, всички видове вафли, десертчета, сладки, повечето конфитюри, сладка и мармалади и др.
Мед със сусамов тахан, Шоколад - бял и млечен
Ядки Царевични и пшенични пръчици - Зрънчо, Кроки и всички подобни
Плодове, сокове прясно изцедени. Всички промишлени "натурални" сокове в кутии, всички видове безалкохолни напитки
Краве масло, Маргарин и всички хидрогенирани масла
    Вредните храни
На всички нас се налага да пазаруваме продукти от магазините за хранителни стоки. Когато го правим, обикновено не четем подробно етикетите за истинското съдържание на продукта. Това е нужно, поради факта, че производителите прибавят много и различни консерванти, оцветители, набухватели, антиоксиданти, емулгатори, сгъстители, стабилизатори и пълнители в храните.
Това са тъй наречените Е-кодове. Така е, защото се бележат върху етикетите с Е123 (т.е Е + няколко цифри).
Изброените вещества позволяват качествата на продуктите да не се променят дълго време и да са годни за употреба след месеци престой в търговската мрежа.
Повечето вещества са синтетични химикали, които имат и странични действия, освен подобряване на качествата на храната.
За да сте спокойни за здравето си и това на околните, бъдете внимателни, когато купувате продукти с повече Е-кодове на етикета. За всеки случай.
Хранителни добавки, свързани с канцерогенни ефекти, или за които има данни за връзката им с развитието на рак у животни: E123, E127, E129, E407, E905, E952, E954.
Добавки, свързани с главоболие или причиняващи мигрена:
E280, E281, E951, E952.
Хранителни добавки, за които има данни, че могат да предизвикат алергии при консумация или контакт:
E107, E110, E122, E124, E132, E155, E212, E216, E218, E320, E413, E414, E416, E421, E441, E901, E903, E928, E951.
Хранителни добавки, забранени за употреба в хранителни продукти в някои страни:
E102, E104, E107, E110, E116, E117, E122, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E154, E155, E160c, E160d, E173, E174, E175, E180, E214, E215, E216, E217, E219, E226, E227, E230, E231, E233, E236, E237, E238, E239, E320, E363, E370, E385, E432, E434, E463, E470, E474, E483, E493, E494, E495, E513, E524, E525, E527, E528, E530, E540, E541, E544, E545, E553a, E576, E635, E907, E927, E952, E954.
Източник: www.pudriera.com
    Кренвирши
Да ви споделя технологията, по която се приготвят пилешки колбаси, кренвирши, хапки: В България се внасят всеки ден огромни количества пилешки прат. Това е субпродукт, който се получава чрез много фино смилане на човки, крака, глави, кости - всичко, което остава след отделянето на месото. Тази смес има чудното свойство да поема много голямо количество вода до получаване на кашата, от която се приготвят кренвиршите. Слага се витамин С, защото ги държи свежи и не позеленяват и течен пушек - есенция, която придава вкус, все едно продуктът е опушен. http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=34470.msg2100656
Във връзка Вашето писмено запитване по електронната поща на КТЗП - РД Варна, Ви уведомяваме, че Комисията по търговия и защита на потребителите няма компетенции по отношение на Закона за храните. Контролни органи са: за храни от растителен произход - РИОКОЗ, за храни от животински произход ДВСК. Телефонът за потребители на ДВСК е 60- 21- 16. http://72.14.221.104/search?q=cache:6Mb9CQeSKzwJ:www.bb-team.org/forum/viewtopic.php%3Ft%3D13880%26postdays%3D0%26postorder%3
Dasc%26start%3D180%26sid%3Df760ad4f179fa89346bdbebb16f6630f+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%88%
D0%B8+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8&hl=bg&gl=bg&ct=clnk&cd=9&lr=lang_bg)
    Не ядем кренвирши от месо!
03 Юни 2006
Близо 400 проби от малотрайни колбаси изследваха от ДВСК след експеримент на Би Ти Ви, чрез който искахме да разберем какви кренвирши ядем. В седем от изследваните продукти инспекторите са открили наличие на колиформни бактерии.
Наличие на колоформни бактерии бяха установени и в два от трите продукта, които ние дадохме за изследване. Тогава специалисти от ветеринарно-медицинския институт ни обясниха, че тяхното наличие е недопустимо и би могло да доведе до храносмилателни разстройства. Наличието на колиформни бактерии е показател за хигиената в предприятията. Затова от ДВСК са дали предписания на фирмите-производители и твърдят, че в случая няма опасност за потребителите.
В седемдесет и един от изследваните продукти е отчетено повишено съдържание на сол. От ДВСК обясниха, че е възможно по-високото съдържание да е заложено в съответните рецепти, докато анализите са правени на базата на стойностите от Българския държавен стандарт. Обикновено повече сол се добавя за увеличаване срока на годност на продуктите. В 15 от изследваните колбаси има и повече вода. Функцията на ДВСК, обаче, е контрол на безопасността, докато качеството на продукта зависи от производителя.
Анализът на един от продуктите, който Би Ти Ви преди време изследва, показа, че той е приготвен основно от кости.

2005-07-17 21:30:59, Mary
Вярно е, че рекламите са дразнещи. Аз си ги забелязвам, но какво от това? Радвам се, че някой се сеща от време на време и за това. Специално за кренвиршите, и в услуга на автора на материала, пускам една съвсем достоверна рецепта на кренвирши /за 100 кг продукт/. За да стане ясно най-после, че рекламата е подвеждаща и че дори и при изпълнение на рецептурата, е много трудно и некоректно да се казва "кренвирши от месо". И така: Говеждо месо - 20 кг, свинско полутлъсто - 20 кг, сланина - 16 кг., брашно - 6 кг, соев гранулат - 18 кг и лед - 22 кг. Ледът се слага, защото иначе няма да се получи обичайната структура. Ами, да ни е сладко! :)
    За вноса на контрабандно месо в България
     Репортер: Генка Шикерова
Хиляда и 200 тона 20-годишно месо е трябвало да влязат в България в края на миналата и началото на тази година. Със сигурност 50 тона вече са изядени. Продадени са след като ветеринарни лекари изготвят фалшив сертификат за изследвания.
В началото на тази година митничари спряха други 76 тона опасно за здравето говеждо. То е трябвало да влезе по същата схема - през Кулата и след това изпратено за изследване в ДВСК-Пловдив. Вероятната печалба на вносителя е щяла да бъде около 1 милион лева.
И двете пратки ирландско месо са пуснати у нас през Кулата без документи и насочени за изследвания към ДВСК-Пловдив.
По обемите на печалбите, които се реализират, търговията с месо се нарежда след тези с горивата, лекарствата и цигарите. Не случайно го наричат червеното злато.
От 1989 година досега потреблението на месо у нас е спаднало около два пъти. Животновъдството - четири пъти. За миналата година в страната са внесени над 141 000 тона замразено месо. По данни на Центъра за изследване на демокрацията, годишните обороти в месарския бизнес са над 500 милиона лева. От тях една трета се въртят в сивата икономика.
Контрабандният внос на месо у нас се контролира от близо 20 структури.
По правило - те се отблагодаряват за покровителството над техните канали - от най-ниското до най-високото ниво. Безпрепятственото преминаване на камион струва 5 000 евро, а сумата се разпределя по веригата…прочетете повече на адрес: http://www.btv.bg/news/?magic=reporters&r_id=128
За да се произвежда повече месо и за да има по- голяма печалба, животните се инжектират с хормони ускоряващи растежа, стимулиращи апетита, успокоителни медикаменти и химически хранителни смеси.
Така както в нашите тела настъпва стрес в моменти на интензивно изживяване на страх или ужас, по същия начин при животните, при опасни ситуации се извършват съществени биохимични промени. Точно преди и по време на смъртната агония на убиваното животно, хормоналното ниво в кръвта му по- специално това на адреналина, рязко се променя. Голямо количество хормони освободени в кръвния поток се запазват в трупа на животното, поради което месото му става токсично. Веднага, след като животното е убито, протеините в организма му коагулират и се освобождават разрушаващи ензими, при което се формират денатурирани субстанции, наречени птомиани. Непосредствено след настъпване на смъртта, освободените птомиани стават причина за изключително бързо разлагане и гниене. След смъртта на животното, месото му придобива сиво - зеленикав цвят. Хранителната промишленост се опитва да маскира това оцветяване, добавяйки нитрити и други консерванти. Консумирайки месото на животното впоследствие, от своя страна вие приемате в организма си цялата концентрация на всички отровни химически вещества, натрупвани в неговата плът през целия живот, а и след смъртта му. Човекът, хранейки се с месо или други месни продукти, се намира на края на хранителната верига и като краен консуматор се оказва и краен приемник на най-високите концентрации на различни токсични отпадни продукти, включително пестициди, метали, антибиотици, хормони, нитрати, нитрити, пикочна киселина, както и различни болестотворни бактерии.
Автор Markizata (яхнала метлата)
Публикувано 15.08.06 19:51
Бях чувала за някакъв скандал с дюнери. Едно дете се разболяло и намерили в стомаха му ДНК от 4 вида сперма. Предположението е за белия сос на дюнерите...
В …едикъдеси саламите с изтекъл срок на годност ги разопаковали, миели от изплувалата мазнина и пакетирали отново с нов срок на годност.
В България вече има H5N1, така че всяко птиче месо може да бъде смъртоносно.
От свинското пък имаше случаи на тения. От телешкото пък - луда крава.
И при всичко случаи, каквото и месо да купиш сготвено или сурово, никога не можеш да си сигурен от какво животно е (дали наистина е от животно) и каква е била причината за смъртта.
И какво? Да седнем всички да си гледаме прасенца и козички в апартамента?
Само да потуша всякакъв ентусиазъм, вегетарианството също не е спасение, защото плодовете и зеленчуците са фрашкани с нитрати, а и всички помним Чернобил...
А пък за хляба да не споменаваме в какви условия се прави брашното, как се пече и как се съхранява...
Май най-добре да се гръмнем още сега! http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=top_posts&Number=1945682309&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1
    Нашите зеленчуци - с повече нитрати от европейските!
Toва го знам още от студентските си години през 70-те. Така и не успяха или не пожелаха да вземат мерки по този въпрос. Даже имаше случаи, когато някои производители ги хванаха впоследствие, че по "естествен" път наторявали продукцията, като я инжектират с урина. Ей така, за растеж. За тези, които се чудят къде, в коя страна нитратите са повече, ще им напомня да видят в кои страни продължителността на живота е по-голяма и къде хората умират като мухи, във все още творческа възраст.
OLDMAD: 1. Такова изказване никой не е правил. Първото от съединенията, които си изброил е лекарство /взривен материал, в зависимост от начина му на употреба; другите две са съставки на пестициди/. Браун, така ли е бе, пич?
2. В Западна Европа предполагам, че е като в САЩ, можеш да си купиш по всяко време поне 10 вида домати. Ако искаш мъхнати, с колците, миришещи на селски, градински домати, ако искаш и червена гума за готвене от оранжерията. Разбира се и цените са различни. Аз лично купувам само тип "Фресно", които са точно като нашите селски сочни сладури, барабар с колците. А освен това има и жълти домати, има черешов вид, дребни като череши, има малко по-големи като гуди и пр. Но все така вкусни.
Недоказани твърдения и съмнения :
За да придадат по-свеж вкус на своите дини, някои търговци инжектират продукцията с урина!
Какво съдържат някои от газираните напитки?
Липсва контрол регулиращ съдържанието на пестициди и нитрати в зеленчуците и плодовете.
Киселото мляко отдавна вече не е с леко киселия вкус, който познаваме от едно време.
Яйцата, които продават често са с размит печат за годност.
По магазините продават хляб, който е често твърд като камък.
Какво съдържат кренвиршите?
Опаковки, съдържащи пилешко филе и пържоли, са често с леко стичаща се по опаковката полепваща слуз.
Кой може да спре разлепването на етикети за годност от такива с вече изтичаща такава и залепването на нови етикети, които да удължат годността?!
Кой контролира "лелката" в студентския стол, която след като разсипе съдържанието на тавата, взима една голяма лъжица и буквално изстъргва храната от пода връщайки я обратно в тавата??
Какво става с наливната бира, която е недоизпита от клиентите в X заведение или бирен фест?... Дали се връща обратно в кацата и след това придобива леко слюнчест вкус?
Някой от вас присъствал ли е по време на производството на лютеница?
С какво хранят животните, които ядем?
1. Консерванти - вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като предотвратяват развалата им, причинена от микроорганизми.
2. Антиоксиданти - вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление, като гранясването на мазнините и промените в цвета.
3. Киселини - вещества, които повишават киселинността на храните и/или им придават кисел вкус.
4. Регулатори на киселинността - вещества, които променят или контролират киселинността или алкалността на храните.
5. Антипенители - вещества, които предпазват или намаляват образуването на пяна.
6. Антислепващи агенти - вещества, които намаляват слепването на отделните частици на храните.
7. Пълнители - вещества, които увеличават обема на храната, без това да се отразява на енергийната й стойност.
8. Емулгатори - вещества, които подпомагат образуването и поддържането на хомогенна смес от две или повече несмесими фази, като масло и вода в храните.
9. Емулгаторни соли - вещества, които превръщат протеините, съдържащи се в храната, в дисперсна форма, като по този начин придават хомогенното разпределение на мазнината и другите съставки.
10. Втвърдители - вещества, които предизвикват или поддържат тъканите на плодовете и зеленчуците в твърдо състояние или взаимодействат с желиращите агенти за засилване на желеобразуването.
11. Овкусители - вещества, които засилват съществуващ вкус и/или аромат на храната.
12. Пенообразуватели - вещества, които спомагат за образуването на хомогенна дисперсия на газообразна фаза в течна или твърда храна.
13. Желиращи агенти - вещества, които придават консистенция на храната чрез образуване на гел.
14. Глазиращи агенти - вещества, които, приложени към външната повърхност на храната, й придават лъскав вид или образуват предпазно покритие.
15. Влагозадържащи агенти - вещества, които предпазват храната от изсушаване, като предпазват от атмосферния въздух с ниска влажност или подпомагат разпръскването на прахообразен материал в течна среда.
16. Носители, включително разтвори с тези качества - вещества, които се използват за разтваряне, разреждане или разпръскване, като физически модифицират добавката, без да засягат технологичните й свойства (и без самите те да имат технологичен ефект), за да улеснят нейната употреба.
17. Модифицирани нишестета - вещества, получени чрез една или повече химически обработки на хранителни нишестета, които може да са преминали през физическо или ензимно третиране и могат да бъдат киселинно или алкално втечнени или избелени.
18. Опаковъчни газове - газове освен въздух, въвеждани в опаковката преди, по време на или след поставяне на храната в нея.
19. Набухватели - вещества или комбинация от вещества, които отделят газ и по този начин увеличават обема и набухването на тестото.
20. Комплексообразуватели - вещества, които образуват химически комплекси с метални йони.
21. Стабилизатори - вещества, които спомагат за поддържането на физико-химичното състояние на храната; стабилизаторите включват вещества, които спомагат за поддържането на хомогенна дисперсия от две или повече несмесими вещества в храната, вещества, които стабилизират, задържат или засилват съществуващия цвят на храната и вещества, които повишават свързващия капацитет на храната, включително създаването на разклонени връзки между протеините, което дава възможност да се свържат отделните частици от храната във възстановена храна.
22. Сгъстители - вещества, които увеличават вискозитета на храната.
23. Агенти за обработка на брашна, освен емулгаторите - вещества, които се прибавят към брашно или тесто, за да подобрят хлебопекарните им качества.
24. Оцветители - вещества, които се влагат в храни за подсилване или възстановяване на цвета. Те включват и естествени съставки на храната, и естествени източници, които обикновено не се консумират като храна и не се възприемат като съставка на храната. За оцветители се приемат и извлеци от храни или други естествени източници, получени чрез физическа и/или химическа екстракция, довела до избирателно извличане на пигментни и ароматични вещества.
25. Подсладители - вещества, които се използват при приготвяне на храната за придаване на сладък вкус или които се продават като трапезни подсладители на крайния потребител.
26. Пропеланти - газове, различни от въздух, които изтласкват храната от опаковката й.
    Приложение № 2 към чл. 9, ал. 1 и 2
    Добавки, разрешени да се влагат във всички храни в съответствие с принципа "Колкото е необходимо"(кн)
    Раздел А: Списък на добавките
    Е№... Наименование... Максимално ниво
Е 170 Калциев карбонат
Е 260 Оцетна киселина
Е 261 Калиев ацетат
Е 262 Натриеви ацетати
(i) Натриев ацетат
(ii) Натриев хидроген ацетат (натриев
диацетат)
Е 263 Калциев ацетат
Е 270 Млечна киселина
Е 290 Въглероден диоксид
Е 296 Ябълчна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
Е 304 Естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
(i) Аскорбил палмитат
(ii) Аскорбил стеарат
Е 306 Токоферол - обогатен екстракт
Е 307 Алфа-токоферол
Е 308 Гама-токоферол
Е 309 Делта-токоферол
Е 322 Лецитини
Е 325 Натриев лактат
Е 326 Калиев лактат
E 327 Калциев лактат
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
(i) Мононатриев цитрат
(ii) Динатриев цитрат
(iii) Тринатриев цитрат
Е 332 Калиеви цитрати
(i) Монокалиев цитрат
(ii) Трикалиев цитрат
Е 333 Калциеви цитрати
(i) Монокалциев цитрат
(ii) Дикалциев цитрат
(iii) Трикалциев цитрат
Е 334 Винена киселина (L ( + ) - )
Е 335 Натриеви тартарати
(i) Мононатриев тартарат
(ii) Динатриев тартарат
Е 336 Калиеви тартарати
(i) Монокалиев тартарат
(ii) Дикалиев тартарат
Е 337 Калиево натриев тартарат
Е 350 Натриеви малати
(i) Натриев малат
(ii) Натриев хидроген малат
Е 351 Калиев малат
Е 352 Калциеви малати
(i) Калциев малат
(ii) Калциев хидроген малат
Е 354 Калциев тартарат
Е 380 Триамониев цитрат
Е 400 Алгинова киселина
Е 401 Натриев алгинат
Е 402 Калиев алгинат
Е 403 Амониев алгинат
Е 404 Калциев алгинат
Е 406 Агар
Е 407 Карагенан(1)
Е 407а Преработени "eucheuma" водорасли(1)
Е 410 Гума локуст бийн (гума от плодове на рожково дърво)(2)
Е 412 Гума гуар (2)
Е 413 Трагакант
Е 414 Гума арабика (акациева гума)
Е 415 Гума ксантан (2)
Е 417 Гума тара (2)
Е 418 Гума джелан
Е 422 Глицерол
Е 440 Пектини(1)
(i) Пектин
(ii) Амидиран пектин
Е 460 Целулоза
(i) Микрокристална целулоза
(ii) Целулоза на прах
Е 461 Метил целулоза
Е 463 Хидроксипропил целулоза
Е 464 Хидроксипропил метил целулоза
Е 465 Етил метил целулоза
Е 466 Карбокси метил целулоза
Натриева карбокси метил целулоза гума целулоза
E 469 Ензимно хидролизирана карбокси метилцелулоза. Ензимно хидролизирана гума целулоза
Е 470 а Натриеви, калиеви и калциеви соли на
Е 470 b Магнезиеви соли на мастни киселини
Е 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472 а Естери на оцетната киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472 b Естери на млечната киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472 c Естери на лимонената киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472 d Естери на винената киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472 е Естери на моно- и диацетилна винена киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472 f Смесени естери на оцетната и винената киселини с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 500 Натриеви карбонати
(i) Натриев карбонат
(ii) Натриев хидроген карбонат
(iii) Натриев сескикарбонат
Е 501 Калиеви карбонати
(i) Калиев карбонат
(ii) Калиев хидроген карбонат
Е 503 Амониеви карбонати
(i) Амониев карбонат
(ii) Амониев хидроген карбонат
Е 504 Магнезиеви карбонати
(i) Магнезиев карбонат
(ii) Магнезиев хидроксид карбонат (синоним: Магнезиев хидроген карбонат)
Е 507 Солна киселина
Е 508 Калиев хлорид
Е 509 Калциев хлорид
Е 511 Магнезиев хлорид
Е 513 Сярна киселина
Е 514 Натриеви сулфати
(i) Натриев сулфат
(ii) Натриев хидроген сулфат
Е 515 Калиеви сулфати
(i) Калиев сулфат
(ii) Калиев хидроген сулфат
Е 516 Калциев сулфат
Е 524 Натриев хидроксид
Е 525 Калиев хидроксид
Е 526 Калциев хидроксид
Е 527 Амониев хидроксид
Е 528 Магнезиев хидроксид
Е 529 Калциев оксид
Е 530 Магнезиев оксид
Е 570 Мастни киселини
Е 574 Глюконова киселина
Е 575 Глюконо-делта-лактон
Е 576 Натриев глюконат
Е 577 Калиев глюконат
Е 578 Калциев глюконат
Е 640 Глицин и натриевата му сол
Е 920 L - Цистеин (3)
Е 938 Аргон
Е 939 Хелий
Е 941 Азот
Е 942 Азотен оксид
Е 948 Кислород
Е 949 Водород
Е 1103 Инвертаза
Е1200 Полидекстроза
Е 1404 Окислено нишесте
Е 1410 Мононишестен фосфат
Е 1412 Динишестен фосфат
Е 1413 Фосфориран динишестен фосфат
Е 1414 Ацетилиран динишестен фосфат
Е 1420 Ацетилирано нишесте
Е 1422 Ацетилиран динишестен адипат
Е 1440 Хидроксипропил нишесте
Е 1442 Хидроксипропил динишестен фосфат
Е 1450 Октенилсукцинат нишесте натрий
Е 1451 Ацетилирано окислено нишесте
(1) - Могат да бъдат стандартизирани със захари, които се обявяват след Е №-ра на добавката.
(2) - Не могат да се използват за получаване на дехидрирани храни, които при консумация ще се рехидрират.
(3) - Може да се използва само за подобрители на брашно.
    Раздел Б: Храни, в които се разрешава да се влагат определени добавки от раздел А и техните максимални нива
Храни... Добавка... Максимално ниво...
Какаови и шоколадови изделия
Е 330 Лимонена киселина 0,5 %
Е 322 Лецитин
Е 334 Винена киселина 0,5 %
Е 422 Глицерол
Е 471 Моно и диглицериди на мастните киселини
Е 170 Калциев карбонат 7 % за суха маса без мазнини
Е 500 Натриеви карбонати
Е 501 Калиеви карбонати
Е 503 Амониеви карбонати
Е 504 Магнезиеви карбонати
Е 524 Натриев хидроксид
Е 525 Калиев хидроксид
Е 526 Калциев хидроксид
Е 527 Амониев хидроксид
Е 528 Магнезиев хидроксид
Е 530 Магнезиев оксид
Е 414 Гума арабика кн (само като глазиращи агенти)
Е 440 Пектини Плодови сокове
Е 300 Аскорбинова киселина и нектари
Сок от ананас
Е 296 Ябълчна киселина 3 g/l
Нектари
Е 330 Лимонена киселина 5 g/l
Е 270 Млечна киселина 5 g/l
Гроздов сок
Е 170 Калциев карбонат
Е 336 Калиеви тартарати
Плодови сокове
Е 330 Лимонена киселина 3 g/l
Конфитюри и желета
Е 440 Пектини (екстра качество)
Е 270 Млечна киселина
Е 296 Ябълчна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 327 Калциев лактат
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Е 334 Винена киселина
Е 335 Натриеви тартарати
Е 350 Натриеви малати
Е 471 Моно и диглицериди на мастни киселини
Конфитюри, желета и мармалади, включително нискоенергийни продукти
Е 440 Пектини
Е 270 Млечна киселина
E 296 Ябълчна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 327 Калциев лактат
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Е 334 Винена киселина
Е 335 Натриеви тартарати
Е 350 Натриеви малати
Е 400 Алгинова киселина 10 g/l (индивидуално или в комбинация)
Е 401 Натриев алгинат
Е 402 Калиев алгинат
Е 403 Амониев алгинат
Е 404 Калциев алгинат
Е 406 Агар
Е 407 Карагенан
Е 410 Гума локуст бийн
Е 412 Гума гуар
Е 415 Гума ксантан
Е 418 Гума джелан
Е 471 Моно и диглицериди на мастни киселини
Е 509 Калциев хлорид
Е 524 Натриев хидроксид
Частичнодехидратирани киселина или напълно дехидратирани млека естери на аскорбиновата киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 304 Мастно-киселинни
Е 322 Лецитини
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 407 Карагенан
Е 500 (ii) Натриев бикарбонат
Е 501 (ii) Калиев бикарбонат
Е 509 Калциев хлорид
Растителни "сметани" пастьоризирани метил целулоза
Е 401 Натриев алгинат
Е 402 Калиев алгинат
Е 407 Карагенан
Е 466 Натриева карбокси
Е 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
Замразени и дълбоко замразени непреработени плодове и зеленчуци; предварително пакетирани, замразени непреработени плодове и зеленчуци готови за консумация и предварително пакетирани непреработени и белени картофи
Е 296 Ябълчна киселина (само за белени картофи)

Компоти
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 440 Пектин кн (само за компот, различен от ябълков)
Е 509 Калциев хлорид
Непреработена риба, ракообразни и мекотели, включително замразени и дълбоко замразени
Е 333 Калциеви цитрати
Ориз за бързо приготвяне
Е 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472 а Естери на моно- и диглицериди на мастни киселини с оцетна киселина

Неемулгирани масла и с мастни мазнини от животински или растителен произход (с изключение на зехтин и зехтин първа пресовка)
Е 304 Естери на аскорбиновата киселина
Е 306 Екстракт, богат на токоферол
Е 307 Алфа-токоферол
Е 308 Гама-токоферол
Е 309 Делта-токоферол
Е 322 Лецитини 30 g/l
Е 471 Моно- и диглице- 10 g/l
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Неемулгирани масла и мазнини от животински или растителен произход (с изключение на зехтини зехтин първа пресовка) специално предназначени за готвене и/или пържене, или за приготвяне на сос
Е 270 Млечна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 304 Естери на аскорби новата киселина с мастни киселини
Е 306 Екстракт, богат на токоферол
Е 307 Алфа-токоферол
Е 308 Гама-токоферол
Е 309 Делта-токоферол
Е 322 Лецитини 30 g/l
Е 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини 10 g/l
Е 472 с Естери на лимоне ната киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Рафиниран зехтин (включително масло от маслинова пресовка)
Е 307 Алфа-токоферол 200 mg/l

Зрели сирена
Е 170 Калциев карбонат
Е 504 Магнезиеви карбонати
Е 509 Калциев хлорид
Е 575 Глюконо-делта лактон
Сирене тип Моцарела(Mozzarella) и пресни сирена настъргано сирене или нарязано на филийки)
Е 260 Оцетна киселина
Е 270 Млечна киселина
Е 330 Лимонена киселина
Е 460 (ii) Целулоза на прах
Е 575 Глюконо-делталактон
Консервирани и бутилирани плодове и зеленчуци
Е 260 Оцетна киселина
Е 261 Калиев ацетат
Е 262 Натриеви ацетати
Е 263 Калциев ацетат
Е 270 Млечна киселина
Е 296 Ябълчна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
Е 325 Натриев лактат
Е 326 Калиев лактат
Е 327 Калциев лактат
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Е 334 Винена киселина
Е 335 Натриеви тартарати
Е 336 Калиеви тартарати
Е 337 Натриево калиев тартарат
Е 509 Калциев хлорид
Е 575 Глюконо-делталактон
Печива от типа Гехакт(Gehakt)
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
E 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Предварително пакетирано прясно смляно месо
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Хляб, приготвен единствено от следните съставки: пшеничено брашно, вода, мая, готварска сол
Е 260 Оцетна киселина
Е 261 Калиев ацетат
Е 262 Натриеви ацетати
Е 263 Калциев ацетат
Е 270 Млечна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
Е 304 Естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
Е 322 Лецитини
Е 325 Натриев лактат
Е 326 Калиев лактат
Е 327 Калциев лактат
Е 471 Моно и диглицериди на мастни киселини
Е 472a Естери на монои диглицериди на мастни киселини с оцетна к-на
Е 472d Естери на моно и диглицериди на мастни киселини с винена к-на
Е 472e Естери на моно-и диглицериди на мастни киселини с моно- и диацетил винена киселина
Е 472f Естери на моно- и диглицериди на мастни киселини със смес оцетна и винена киселини
Хляб от типа франзела(Pain courant Francais)
Е 260 Оцетна киселина кн
Е 261 Калиев ацетат
Е 262 Натриеви ацетати
Е 263 Калциев ацетат
Е 270 Млечна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 302 Калциев аскорбат
Е 304 Естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
Е 322 Лецитини
Е 325 Натриев лактат
Е 326 Калиев лактат
Е 327 Калциев лактат
Е 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
Тестени полуфабрикати
Е 270 Млечна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 322 Лецитини
Е 330 Лимонена киселина
Е 334 Винена киселина
Е 471 Моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 575 Глюконо-делталактон
    Добавки, разрешени съгласно Закона за виното и спиртните напитки и Наредбата за разрешените екологични практики и обработки и контрол по тяхното извършване
Вина, шампанизирани вина и частично ферментирал гроздов сок(шира), Бира
Е 270 Млечна киселина
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат
Е 330 Лимонена киселина
Е 414 Гума арабика
Гъши черен дроб (Foie gras, foie gras entire, blocs de foie gras)
Е 300 Аскорбинова киселина
Е 301 Натриев аскорбат

Плодови сокове и нектариот ананас и плодове от пасифлора
Е 440 Пектини 3 g/l

Нарязани и настъргани зрели сирена
Е 170 Калциев карбонат
Е 504 Магнезиеви карбонати
Е 509 Калциев хлорид
Е 575 Глюконо-делталактон
Е 460 Целулози
Масло от кисела сметана UHT козе мляко
Е 500 Натриеви карбонати
Е 331 Натриеви цитрат 4 g/l

Кестени в течност
Е 410 Гума локуст бийн кн
Е 412 Гума гуар
Е 415 Гума ксантан
    Приложение № 3 към чл. 10, ал. 1
    Добавки, разрешени да се влагат в храни за кърмачета и малки деца
Млеката и храните за кърмачета и малки деца могат да съдържат гума арабика (Е 414) и силициев диоксид (Е 551) в резултат на присъствието им в хранителни вещества, добавени към храната в количества не повече от 150 g/kg за Е 414 и 10 g/kg от Е 551, както и манитол (Е 421), когато е носител на витамин В12 (1 част от витамин В12 към 1000 части манитол). Присъствието на Е 414 в продукта, готов за консумация, не трябва да бъде повече от 10 mg/kg.
Млеката и храните за кърмачета и малки деца могат да съдържат октенил сукцинат нишесте натрий (Е 1450), като резултат от добавката на смеси от витамини или полиненаситени мастни киселини. Остатъкът от Е 1450 в продукта, готов за консумация, не трябва да бъде повече от 100 mg/kg за смесите от витаминни препарати и 1000 mg/kg за смесите от полиненаситени мастни киселини.
Натриев L - аскорбат (Е 301) може да се съдържа в нива - Кн, в покритията на добавките към храни от полиненаситени мастни киселини. Не трябва да се съдържа Натриев L - аскорбат (Е 301) повече от 75 mg/l в готовите за консумация храни.
    Раздел А: Добавки, разрешени да се влагат в млека за кърмачета до 4 - 6 месеца в добро здраве
1. За производство на кисели млека се допускат само непатогенни култури, продуциращи L(+) млечна киселина.
2. Когато в храната са добавени повече от едно от следните вещества - Е 322, Е 471, Е 472с и Е 473, максималното ниво, допустимо за съдържанието на всяко едно от тях, се намалява пропорционално в храната.
    E№... Наименование... Максимално ниво
Е 270 Млечна киселина (L/+)
Е 330 Лимонена киселина
Е 338 Фосфорна киселина
    В съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета (обн., ДВ, бр. 57 от 2001 г.)
Е 306 Токоферол-екстракт 10 mg/l
Е 307 Алфа-токоферол индивидуално или в комбинация
Е 308 Гама-токоферол
Е 309 Делта-токоферол
Е 322 Лецитини 1 g/l
Е 471 Моно- и диглицериди 4 g/l
Е 304 L-аскорбил палмитат 10 mg/l
Е 331 Натриеви цитрати 2 g/l
Е 332
Калиеви цитрати индивидуално или в комбинация и в съответствие с ограниченията, поставени в Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Е 339 Натриеви фосфати 1 g/l изразено като Р2 05
Е 340
Калиеви фосфати индивидуално или в комбинация в съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Е 412 - 1 g/l, Гума Гуар когато течният продукт съдържа частично хидролизирани белтъци в съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Естери на лимонената киселина с моно и диглицериди на мастни киселини, когато продуктът съдържа частично хидролизирани белтъци, пептиди или амино-киселини и е в съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Е 472с - 7,5 g/l в прахообразна форма, 9 g/l в течна форма
Естери на мастните киселини и захарозав продукти, съдържащи хидролизирани белтъци, пептиди или аминокиселини
Е 473 - 120 mg/l
    Раздел Б: Добавки, разрешени да се влагат в млека за кърмачета над 4 месеца в добро здраве
1. За производство на кисели млека се допускат само непатогенни култури, продуциращи L(+) млечна киселина.
2. Когато в храната са добавени повече от едно от следните вещества - Е 322, Е 471, Е 472с и Е 473, максималното ниво, допустимо за съдържанието на всяко едно от тях, се намалява пропорционално в храната.
3. Когато в храната са добавени повече от едно от следните вещества - Е 407, Е 410 и Е 412, максималното ниво, допустимо за съдържанието на всяко едно от тях, се намалява пропорционално в храната.

    E№... Наименование... Максимално ниво
Е 270 Млечна киселина (L/+)
Е 330 Лимонена киселина
Е 306 Токоферол-екстракт 10 mg/l
Е 307 Алфа-токоферол индивидуално или в комбинация
Е 308 Гама-токоферол
Е 309 Делта-токоферол
E 338 Фосфорна киселина
В съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Е 440 Пектини 5 g/l само в кисели млека
Е 322 Лецитини 1 g/l
Е 471 Моно- и диглицериди 4 g/l
Е 407 Карагенан 0,3 g/l
Е 410 Гума локуст бийн 1 g/l
Е 412 Гума гуар 1 g/l
Е 304 L-аскорбил палмитат 10 mg/l
Е 331 Натриеви цитрати 2 g/l
Е 332
Калиеви цитрати индивидуално или в комбинация, в съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Е 339 Натриеви фосфати 1 g/l изразено като Р2О5
Е 340
Калиеви фосфати индивидуално или в комбинация, в съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Е 472с - 7,5 g/l в прахообразната форма, 9 g/l в течна форма
Естери на лимонена киселина и моно- и диглецириди на мастни киселини, когато съдържат частично хидролизирани белтъци, пептиди или аминокиселини, в съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета
Е 473 - 120 mg/l
Естери на мастните в продукти, киселини и захароза, съдържащи хидролизирани белтъци, пептиди или аминокиселини
    Раздел В: Добавки, разрешени да се влагат в храни за кърмачета и малки деца в добро здраве
    E№... Наименование... Максимално ниво
Е 170 Калциеви карбонати
Готови детски храни за кърмачета (само за коригиране на рН)

Е 260 Оцетна киселина
Е 261 Калиев ацетат
Е 262 Натриеви ацетати
Е 263 Калциев ацетат
Е 270 Млечна киселина(1)
Е 296 Ябълчна киселина(1)
Е 325 Натриев лактат(1)
Е 326 Калиев лактат(1)
Е 327 Калциев лактат(1)
Е 330 Лимонена киселина
Е 331 Натриеви цитрати
Е 332 Калиеви цитрати
Е 333 Калциеви цитрати
Е 507 Солна киселина
Е 524 Натриев хидроксид
Е 525 Калиев хидроксид
Е 526 Калциев хидроксид
Е 500 Натриеви карбонати (само за набухватели)
Готови детски храни за кърмачета

Е 501 Калиеви карбонати
Е 503 Амониеви карбонати
Е 300 L-аскорбинова киселина
Индивидуално или в комбинация като аскорбинова киселина

Е 301 Натриев L-аскорбат - 0,3 g/kg
Е 302 Калциев L-аскорбат - 0,2 g/kg
Напитки на базата на плодове и зеленчуци, сокове и храни за кърмачета и малки деца до 3 г.
Храни на зърнена основа, съдържащи мазнини, вкл. бисквити и сухари
Е 304 L-аскорбил палмитат - 0,1 g/kg
Зърнени храни съдържащи мазнини вкл. бисквити, сухари и храни за кърмачета индивидуално или в комбинация ,

Е 306 Токоферол екстракт
Е 307 Алфа- токоферол
Е 308 Гама- токоферол
Е 309 Делта- токоферол
Е 338
Фосфорна киселина - 0,1 g/kg като- Р2О5 (само за коригиране на рН)
Готови детски храни за кърмачета

Е 339 Натриеви фосфати - 1 g/kg
Зърнени храни индивидуално или в комбинация

Е 341 Калциеви фосфати изразено като Р2О5 фосфати
Е 322 Лецитини - 10 g/kg
Бисквити и сухари, храни на зърнена основа, храни за кърмачета и малки деца до 3 г.
Е 471 - Моно- и диглицериди на мастни киселини - 5 g/kg
Бисквити и сухари, храни на зърнена основа, храни за кърмачета и малки деца до 3 г., индивидуално или в комбинация

Е 472а Естери на оцетна киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472b Естери на млечна киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 472с Естери на лимонена киселина с моно- и диглицериди на мастни киселини
Е 400 Алгинова киселина - 0,5g/kg
Десерти Пудинги индивидуално или в комбинация
Е 401 Натриев алгинат
Е 402 Калиев алгинат
Е 404 Калциев алгинат
Е 410 Гума локустбийн - 10 g/kg
Готови детски храни за кърмачета индивидуално или в комбинация
Е 412 Гума гуар
Е 414 Гума арабика
Е 415 Гума ксантан
Е 440 - 20 g/kg
Безглутенови Пектини храни на зърнена основа индивидуално или в комбинация
Е 551 - 2 g/kg Силициев диоксид
Сухи зърнени храни Бисквити и сухари
Е 334 Винена киселина като остатък (1) - 5 g/kg
Е 335 Натриев тартарат (1)
Е 336 Калиев тартарат (1)
Е 354 Калциев тартарат (1)
Е 450а Динатриев дифосфат
Е 575 Глюконо-делта-лактон
Е 1404 Нишесте-окислено - 50 g/kg
Готови детски храни за кърмачета
Е 1410 Мононишестен фосфат
Е 1412 Динишестен фосфат
Е 1413 Фосфориран динишестен фосфат
Е 1414 Ацетилиран динишестен фосфат
Е 1420 Ацетилирано нишесте
Е 1422 Ацетилиран динишестен адипинат
Е 1450 Октенилсукцинатнишесте натрий
Е 333 Калциеви цитрати (2)
В храни на плодова основа с ниско въглехидратно съдържание

Е 341 Трикалциев фосфат (2) - 1 g/kg изразено като P2О5
В десерти на плодова основа
(1)Е 1451 Ацетилирано нишесте окислено Само L(+) форма. - 50 g/kg
Готови детски храни за кърмачета

(2) Не се прилага в раздел Г.
    Раздел Г: Добавки, разрешени за влагане в храни със специално предназначение за кърмачета и малки деца, съгласно Наредба за изискванията към храните със специално предназначение (ДВ, бр. 107 от 2002 г.)
E №... Наименование... Максимално ниво
Специално предназначение
Е 401 Натриев алгинат - 1 g/l
Над 4-месечна възраст за специални храни с адаптиран състав при метаболитни нарушения и за изцяло сондово хранене
Е 405 Пропан диол-алгинат - 200 mg/l
Над 12-месечна възраст при специални диети, за деца с непоносимост към краве мляко или вродени метаболитни нарушения
Е 410 Гума локус бийн продукти в течна форма - 10 g/l
От раждането за ограничаване на гастро-езофагеалния рефлукс

Е 412 Гума гуар - 10 g/l
От раждането, в продукти съдържащи хидролизирани белтъци, пептиди или аминокиселини в съответствие с Наредбата за изискванията към състава, характеристиките и наименованията нахраните за кърмачета

Е 415 Гума ксантан - 1,2 g/l
От раждането, в продукти базирани на аминокиселини или пептиди при пациенти със стомашночревни проблеми, белтъчна малабсорбция или вродени нарушения в метаболизма

Е 440 Пектини 10 g/l
От раждането, в продукти използвани при стомашно-чревни нарушения
Е 466 Натриева хидрокси метилцелулоза - 10 g/l или
От раждането в продукти използвани за диетично третиране на метаболитни нарушения
Е 471 Моно- и диглицериди на мастните киселини - 5 g/l
От раждането, в специализирани диети, особено тези, ограничаващи приема на белтъци

Е 472c Естери на лимонената киселина с моно и диглицеридина мастни киселини в храни, предлагани в прахообразна форма - 7,5 g/l, в хра
ни, предлагани в течна форма - 9 g/
От раждането

Е 1450 Октенилцинатнатрий нишесте - 20 g/l
При млека за кърмачета

    Приложение № 4 към чл. 11
    Добавки, разрешени да се използват като консерванти и антиоксиданти
    Раздел А1: Сорбати, бензоати и р-хидроксибензоати
    Е№... Наименование и Съкращения
Е 200 Сорбинова киселина Со
Е 202 Калиев сорбат
Е 203 Калциев сорбат
Е 210 Бензоена киселина Бе(1)
Е 211 Натриев бензоат
Е 212 Калиев бензоат
Е 213 Калциев бензоат
Е 214 Етил р-хидроксибензоат р-ХБ
Е 215 Натриев етил р-хидроксибензоат
Е 216 Пропил р-хидроксибензоат
Е 217 Натриев пропил р-хидроксибензоат
Е 218 Метил р-хидроксибензоат
Е 219 Натриев метил р-хидроксибензоат
(1) Бензоената киселина може да присъства в някои храни, получени чрез ферментация и при спазването на добрата производствена практика
    Раздел А2: Храни, в които се разрешава да се влагат определени консерванти и антиоксиданти от раздел А1 и техните максимални нива.
    Храни Максимално ниво (mg/kg или mg/l)
Со Бе р-ХБ Со+Бе Со+р Со+Бе
-ХБ +р-ХБ
Ароматизирани вина, ароматизирани напитки на основата на вино, ароматизирани коктейли от грозде и вино - 200

Безалкохолни ароматизирани напитки, без млечни напитки 300 150 250Со+ 150 Бе

Течни чаени концентрати и течни плодови и билкови концентрирани настойки -600
Неферментирал гроздов сок - 2000

Вина от грозде (включително подсилени), гроздова мъст, безалкохолни напитки на базата на вино, ферментирали - 200

Материалът за статията е взет от сайтовете:

Tyxo.bg counter

Няма коментари:

Публикуване на коментар