понеделник, 1 октомври 2012 г.

LIVEStrong Day

LIVEStrong Day - 2 октомври 2012 г. – ден за съпричастност с милионите болни от различни форми на рак хора по света. Инициативата е част от дейността на фондацията на седемкратния победител в Тюр дьо Франс – Ланс Армстронг. Името на фондацията - LIVEStrong е добре познато сред спортните среди, а каузата й е в полза на борещите се с рак хора и техните семейства.



Но да се върнем на 2-и октомври и LIVEStrong Day – преди 17 години нищонеподозиращият Ланс, чиято обещаваща кариера е съвсем в началото си, разбира е че е поразен от рак на тестисите. Болестта е разпространила метастазите си чак до мозъка му. Справка за невероятната му кариера от 1993 г. насам доказва само едно: че фразата LIVEStrong /”живей силно” май е най-близкият й еквивалент на български/ е дълго и дълбоко изстрадана.

Кога и как Ланс си е дал кураж с тези две думи не знам, но дейността на фондацията му е показателна за осъзнатото разбиране от ВЗАИМОПОМОЩза болните от рак и техните семейства. Затова всяка година на 2-и октомври се отбелязва LIVEStrong деня! Ежегодно инициативите са различини. Тази година целта е да се съберат поне 100 000 послания към хората засегнати от онкозаболявания и те да бъдат публикувани точно на 2-и октомври във Facebook и Twitter. Спонсори са обещали срещу всяко публикувано послание да дарят по 1 долар на фондацията на Ланс. Набраната по този начин сума ще бъде използвана единствено и само за подпомагане лечението на вече болни от рак хора!



И така, ако сте готови да отделите 5 минутки от времето си, за да постнете своето послание към всички болни от рак хора, и по този начин да дарите 1 долар, то можете да го направите на страницата на фондацията на Ланс -http://www.livestrongday.org/.

В български вариант, ние ентусиастите, обединени около идеята LIVEStrong, ще ви бъдем благодарни, ако споделите мислите си, съпричасността и разбирането си за този чудовищен проблем в свои коментари на страницата наLiveStrong Bulgaria във Facebook или във forum.metsababa.net - за да пишете в този подфорум не е необходима регистрация!

Миналата година по инициатива на фондацията на Ланс, всеки съпричастен с проблема ОНКОЗАБОЛЯВАНИЯ качи своя снимка в сайта на фондацията. Получи се своеобразна стена от лица, обединени от една обща идея - ВЗАИМОПОМОЩ! По аналогия с тази идея, нека през настоящия 2-и октомври всеки, който е загубил близък от тази коварна болест, качи неговата снимка или във форума, или във фейсбук. Да направим стена със снимки на любимите ни хора, които сигурна съм живеят в сърцата ни! И макар за ден бъдем отново заедно, по-силни и по-обединени! Защото целта на фондацията на Ланс е създаването на ОБЩНОСТ ЗА БОРБА С РАКА. ОБЩНОСТ, която има силата да повлияе борбата с рака. ОБЩНОСТ, която да отговори на необходимостта от колективни действия при тази борба. ОБЩНОСТ, градивната част на общество добре информирано за причините за болестта, отражението й върху психиката и физическото състояние на болните, върху живота им, както и този на семействата им.





2 коментара:

  1. http://www.blitz.bg/article/23047

    http://blogzaserioznihora.blogspot.com/2012/03/10-000.html

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря за статиите, но ако не сте забелязали и тук пиша за сода бикарбонат и лечението с нея..
    Ето линк: http://silnibg.blogspot.com/2012/04/blog-post_4508.html
    Извинявам се предварително за това, че снимките са изтрити, но имах неканен гост, който си ги присвои..хахах

    ОтговорИзтриване