петък, 2 август 2013 г.

ОМРАЗАТА: УНИВЕРСАЛЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА КОНТРОЛ





СКЪПИ ЧИТАТЕЛИ,

ДНЕС ЩЕ ПИША ЗА ОМРАЗАТА...ЗАЩОТО Я ВИЖДАМ ВСЕКИ ДЕН, ВСЕКИ ЧАС И ЗАЩОТО СЕ СБЛЪСКВАМ С НЕЯ ЕЖЕМИНУТНО- НА УЛИЦАТА, ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ВЕСТНИЦИТЕ, НА ОПАШКАТА В МАГАЗИНА, СРЕД ПРИЯТЕЛИТЕ СИ, В ПОСТОВЕТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ, А ДОРИ И ОТ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ТОЗИ БЛОГ....
А ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е ОМРАЗАТА, КАКВО СИ ПРИЧИНЯВАМЕ С НЕЯ И КАКВИ СА ОБИЧАЙНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОЯВА НА ОМРАЗА?..В ИНДИВИДУАЛЕН, ЛОКАЛЕН И ОБЩОЧОВЕШКИ АСПЕКТ...ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ НЯКОГА?!

Ами аз не бях се замислял честно да си призная и докато пиша тези редове, вътрешно се настройвам да намаля до нула, проявите на омраза и да не вибрирам на ниски честоти, както досега съм правил...тези редове не са само за мен, а и за вас, скъпи приятели....!

Нека за започна с "официалното" дефиниране на омразата:Омразата е негативна емоция, интензивно чувство на антипатия, отвращение или враждебност към нещо или някой, чийто зло се желае. Омразата е свързана с желание да се избегне, ограничи, спре или унищожи всичко, което се мрази. На нея се гледа като на антипод на Любовта. Според Речника по психоанализа на Робърт Шемама Омразата е "страст на субекта, която цели разрушаването на своя обект"

Мразят се хора или различни организации, които застрашават благополучието или самото съществуване на хората, извършват психически или физически тормоз и нанасят щети или вреди.


Според психолозите, омразата е ответна реакция към хора, чийто интереси са коренно различни или противоречат на нашите. Хората обикновено мразят всичко, което се противопоставя на здравето или благосъстоянието им, дори всичко, което не могат да обичат.

Често омразата е причина за насилие Много престъпления са извършени именно под въздействието на омразата. Преди и по време на война например, честа практика е да се манипулира населението да мрази друга нация или политически режим.


Омразата може да предизвика антипатия, отвращение, чувства за унищожение и понякога самоунищожение, но въпреки това, повечето хора могат да мразят нещо или някой и не е задължително да изпитват или изразяват тези чувства.

Омразата може да бъде насочена срещу една определена раса, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, физически недъг, етнос, гражданство и т.н.
Честно да си признаем, човекът винаги е живял в заблуда.... Ние хората винаги сме намирали "правдиви" причини да мразим и да обичаме. Винаги сме мислели, че другите ни мразят и искат да ни навредят. В някои случаи това е така, но не винаги...
Според мен много хора си го въобразяват. Това е силата на въображението. Силата, да създадеш свой собствен свят, в който да си си сам господар. Да притежаваш "абсолютна" свобода. Но дали този свят не е просто един бял лист, в който същността ни се носи и няма никой и нищо?! Да така е.... Дори и да създадеш земя, част от "абсолютната" свобода ще изчезне.... И колкото повече неща добавяш, толкова по-ограничен ще си.... Омразата е само в главите ни. Това е чувство, което се поражда от други чувства. Като например тъга, завист, любов... То, ни води към пропастта, защото дори и някои от хората да не мразят така силно, има други, които мразят и за тях. Много често се питам: Защо трябва да се мразим? Не, не искам да ви разказвам за "идеалния" свят, в който всички се обичат и т.н., не. Но омразата ни ни прави слаби...и манипулируеми. Защо трябва да мразим, и така да ставаме все по-слаби и все повече и повече да се раздалечаваме? Защо, питам аз?... Не чакам отговор!! Никой не може да ми отговори... Омразата е в самата ни същност и ние, колкото и да се опитваме, не можем да променим този факт. Тя е закодирана в човешкият геном и ние не можем да я изтръгнем оттам. Дори и да го разгадаем, пак ще си останем вечно мразещите същества, които един ден ще се самоунищожат. Вероятно аз няма да присъствам на това събитие, нито някои от хората, които ще прочетат тези редове. Аз не искам да го предотвратя. Това е краят на еволюцията. Това е логичният й край. Просто се надявам с тези редове да се опитам да го забавя, и по този начин да осигуря щастието поне на едно поколение на най-странното животно в модерните времена- Хомо Мразиенс. 
Сигурно повечето от Вас са чели романът "1984" на Оруел?!!
Още тогава авторът ни показва, че Омразата е механизъм за тотален контрол..
А днес, наблюдавайки протестите, виждам едни канали, пълни с омраза и стигам до извода, че колкото  едно общество е пропито с омраза, толкова е по-потиснато, да не говорим  какъв контрол се упражнява върху него! Но пък и манипулаторите си ги бива- то не бяха скандали, флашки, разкрития за корупция, медийни кампании и какви ли не лостове, които ни накараха не просто да мразим еднократно и за малко, а ни превърнаха в перманентни хейтъри /модерна дума напоследък/!!!
Нямам си на идея, дали олигархичните кръгове, които ни вливат с тонове омразата, която ни пропива всеки ден, знаят, че рано или късно това ще доведе до национална катастрофа?!!! И не, сега не сме в национална катастрофа, защото все още има какво да ядем, имаме пари, за да си позволяваме битови глезотии или ненужни почивки...но това е тема на друга статия..!!!
Омразата разделя хората на "ние" и "те", а това разделение рано или късно води до това да бъдят убити и едните и другите, в името на една изкуствено насаждана омраза...И сега се замислете, струва ли си например да умре едно дете или Ваш любим човек, защото някой го има за "обект на омраза". До вчера сте били с човека, който обичате на една маса, днес вече го няма. И то защото е бил мразен...А това може да се случи на всеки и всички от нас- да станем мишени на омраза, защото някой не ни харесва или не познава!

Осъзнавате ли, че последните 20/25 години обществото ни е станало по-мразещо, отколкото по-обичащо...?! Защо ли? Защото институциите са станали по-репресивни, отколкото в услуга на хората и това е най-видния признак за упадъка на едно общество!
Историята винаги се повтаря, а колелото на събитията се върти със страшна сила...Тези от Вас, които все още си спомнят нещо за Втората Световна Война /и не са заети със жълтите новини/, да се върнат към онези години и да видят как хората са били разделени  и как и двете страни са мислели, че се бият за правото и за свободата и са ги накарали да мислят, че другите са зли, а оттам и необходимостта да се убиват едни други! "Разделяй и владей"- сатанинската максима си работи с пълна сила и днес! И понастоящем наблюдавам една обществена слепота, а слепците се мразят едни други. Резултатът от омразата е залостени духовни чакри, тесногръдие и агресивна първичност. Сред хората има объркване на ценностната система, а на почит са кражбите, убийствата и техните извършители, да направиш добро е признак на слабост или наивност и някак си и трудно за възприемане- и от реципиента и от правещия добро! А лошо да се направи- лесно е: най-лесно е да се присмееш на някой, дори и на улицата, да го нагрубиш или да откраднеш, да набиеш или накърниш нечие достойнство!!!

Омразата, освен, че ни убива като общество, тя ни и убива като индивиди...Забележете как хората станаха по-болни през последните години. И това от части се дължи и на индивидуалната злоба, натрупана в телата ни. Това е отрицателна енергия, обхванала физиологията  и изсмуква енергетичните центрове на клетките ни. Няма начин да се излекувате, ама никакъв, докато не замените омразата с Любов, по-вероятно е да заразите и околните ви и те да страдат от омразата- енергийна или физиологична!
Всъщност толкова е просто: да отворим душите и телата си за позитивната енергия, единственият начин да настроим съзнанието си, е да бъдем отворени за състрадание и прошка. Това не означава да се примирим с глупостта или насилието, но да ги приемем, а и факта, че всеки е Божие създание, и че всички сме глупаци поне веднъж - може би много пъти - и че можем да бъдем измамени по всяко време....измамени с Омраза!
Бъдете повече обичащи, мои приятели!

Николай aka АВИ-ТОХ-ОЛ
автор на блога



4 коментара:

  1. на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

    ОтговорИзтриване
  2. Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, богохулства (дори като негодувание, нетърпение, отчаяние, отегчение и т.н), изтезания, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие - а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително - от лошите крайности до които е стигнал)!Според мен: света трябва да върви към положителни промени и вече да няма войни, конфликти, геноцид/и (над) човек и/или хора, убийства, побои, самоубийства, насилия /в филми, романи, сериали и т. н/, черен и/или лош хумор /примерно с - педераси /изнасилвания (над) тях и въобще и т. н/включително още от детска възраст, импотентни мъже и прочие/, вражди, вулгарни думи, и нищо лошо на Земята. Дано по-скоро света се оправи и промени към добро - аз желая свят без страдание, насилие и въобще без всякакви лоши неща!! Надявам се по-скоро света да се оправи и промени към добро : и отново хората по света да имат добра работа; добър и щастлив живот и т.н!!Ще напиша нещо на друга тема: хората нямаме право да призоваваме (да се смеем и така нататък) за кастрации на хора и така нататък, стерилизация (насилствена и т.н), изнасилвания (и/или съвети и/или заплахи за тях- било анални на мъже и така нататък) на хора и т.н, убийства,самоубийства, войни, вражди, омраза, влизане и/или ходене на хора при психиатри (и/или техните психични и т.н проблеми), побои,удари по тялото, кавги и/или спорове, геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и/или думи (дори казани на шега) и т.н-дори показани в филми, сериали и т.н- това е моето мнение! Няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Може би само съд може да решава присъдите за всеки човек и т.н. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н) ....На света му трябва да се промени положително- от лошите крайности до които е стигнал), аз не желая изтезания, жестокости, бой, насилия,пошлост, вулгарност, лоши неща, трафиканти на каквото и да е, и т.н-които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надявам скоро да стане със Земята). ...

    ОтговорИзтриване
  3. I write from abroad

    And I think need: peace on Earth and good among people

    ОтговорИзтриване