петък, 13 септември 2013 г.

Полезни статии: Индукционните котлони

Тази статия е платена от наш рекламодател!

До каква степен полезни може да бъдат в нашата кухня?

Индукционните котлони едва сега навлизат масово и са доста слабо познати, макар че са предмет на обсъждане вече няколко години в интернет пространството и родните форумни среди. И въпреки че работят на ток, принципът им на работа е крайно различен от начина на работа на останалите котлони.

Какво представлява индукционният котлон?

Индукционните котлони загряват директно съда, в който се готви, без да е налице нагряващ елемент. Това се получава като се преобразува електрическата енергия в топлина чрез силен високочестотен електромагнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява съда.
Ако трябва в няколко стъпки да посоча механизма на действие, то нещата ще са систематизирани така:
Захранва се бобина, която създава високочестотно електромагнитно поле;
Полето прониква в метала на съда за готвене и индуцира токове, създавайки топлина;
Топлината, генерирана в съда, се предава на съдържанието му;
Нищо извън съда не е засегнато от магнитното поле – в момента, в който съдът се свали от котлона или той бъде изключен, нагряването спира.

Да изберем правилните съдове за готвене... как и какви?


Тъй като топлината при тези котлони се получава в съда за готвене от магнитно поле, много е важно използваните съдове да са от подходящ материал (феритен), който реагира като магнит (например желязо).

Материали като алуминий, мед, стъкло са неизползваеми с индукционни плотове и котлони.
Индукционната високочестотна бобина се активира само когато съдът е с магнитни свойства. Това е с цел котлонът да работи при наличие на съд върху него, иначе се самоизключва.

Най-лесният начин за правилен избор при пазаруване на подходящи съдове за индукционен котлон е да отидете на пазар задължително с магнитче в джоба!

В хипермаркетите за бяла и черна техника можете да видите всякакви вариации за готвене на индукционен котлон: котлони или цели плотове за вграждане; само индукционни котлони или смесени - в комбинация примерно със стъклокерамични.

Пазарът е доминиран основно от немски производители като AEG, Bosch, Fissler, Miele, Siemens; испанската компания Fagor, италианската SMEG и швейцарската Electrolux.

Ключови производители са и Тайван, Япония, и Китай. Т.е., изборът е голям – и на марки, и на цени, и е въпрос на лични предпочитания и доверие в една или друга марка, също и въпрос на финансови възможности.
                                                     разглобен индукционен котлон

Предимства на индукционните котлони:

Както вече бе споменато, при индукционните котлони загряването става в самия съд за готвене. Това е причината при използването им коефициентът на полезно действие да достига до 90%.

За сравнение, при газовите котлони той е едва 40%. Т.е., първото предимство, което си струва да бъде посочено за индукционните котлони е тяхната енергийна ефективност. Енергията, която изразходват е по-малко от нормалните плочи и се изразходва до два пъти по-ефикасно.

Лесен е и контролът на тези уреди и на желаната температура за готвене. Загряването става веднага след включване на котлона и поставяне на съда, без да се налага изчакване.

А за защита котлонът изгасва след като се махне съдът, но се включва веднага отново след връщане на съда върху него. Това, естествено, става в определен времеви интервал, в зависимост от характеристиките, заложени от производителя.

Примерно при махането на съда котлонът изключва и минава в режим на изчакване, който продължава 90 секунди. През това време индикаторът на съответния котлон мига. Във всеки един момент от този период съдът може да се постави обратно и нагряването продължава. След 90 секунди печката издава кратък звуков сигнал и изключва котлона за постоянно.

Що се отнася до безопасност – освен посочения механизъм за самоизключване, важно е да отбележим, че няма как да се изгорите на котлона, защото той остава студен без значение от мощността. Но внимание – съдът може да бъде топъл!

Тъй като самият котлон не се загрява, няма как нещо да капне, да загори и мирише и след това да се налага дълго търкане, докато се изчисти. Почистването е бързо и лесно с влажна кърпа – без упорито търкане.

Недостатъци:

Основният дискутиран недостатък на индукционните котлони е необходимостта от използване на специални съдове. Както казахме вече - съдовете трябва да са от материал, реагиращ на/като магнит.

Освен това е желателно дъното им да бъде абсолютно плоско – ако има дори малки извивки, няма да се получава равномерно загряване и храната може да остане на места сурова, или ако се приготвя нещо много тънко – да загори.

Съдовете върху котлона трябва да съдържат течност или храна, не да са празни, за да може топлината да се абсорбира. В противен случай може да се стигне до прегряване и повреда на съда поради рязкото увеличаване на температурата. Затова внимавайте, когато готвите!

Препоръчва се на лица с имплантирани сърдечни пейсмейкъри или други електронни медицински имплантанти да избягват близост до индукционни и други източници на магнитни полета.

Поради все още немасовата употреба на индукционни печки ги приемаме за нова технология, а оттук някак "логично" е наложена на пазара и по-високата им цена в сравнение с алтернативни варианти.

Някои от потребителите на индукционни печки констатират, че са значително по-шумни от останалите видове печки. Малка част от шума се генерира от вътрешния вентилатор за охлаждане. Понякога обаче шум може да се генерира от съдове за готвене, изложени на силни магнитни полета, или ако съдовете за готвене имат разхлабени части.

Важно за готвещите на пламък - готварски техники при готвене над пламък не са приложими, поради липсата на такъв!
Да ги предпочетем ли?

Дали индукционните котлони са вашият избор за помощник в кухнята можете да прецените сами, но е сигурно, че те ще увеличават своята популярност благодарение на някои от възможностите им, превишаващи далеч тези на конкурентните утвърдени технологии.

Индукционни котлони, внос от Германия и на Промоция, можете да намерите ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар