неделя, 3 ноември 2013 г.

Защо не харесвам нощта на Хелоуин?!! Малко познати факти за произхода на този мракобесен ритуал..



Здравейте,
не съм писал отдавна и тъй като преди няколко дни "отпразнувахме" католическия празник Хелоуин, съм задължен да кажа и покажа някои неща, свързани с този сатанински празник, умишлено натрапен у нас!!! Позабравихме си родния празник на този ден, а малко хора знаят, че има православен вариант на Хелоуин и той се нарича Ден на Народните Будители на 1-ви ноември!
Сигурно и на вас ви се е случило на този ден, деца, маскирани като зомбита, вещици и вампири да ви звъннат на вратата и да изкрещят: Лакомства или Пакост!!! Е, на мен ми се случи и се почувствах доста неловко, още повече, че не бях подготвен. А трябва ли да съм подготвен е въпросът?!!!
Само ще кажа, че съм отвратен от начина, по който родителите в България, някакси не отдават голямо значение, че децата им са приели един чужд /и като акт, и като философия/ и измислен празник на злото. Но невежеството е повсеместно, а Хелоуин е мимикрирал неслучайно като забавен и весел ритуал, благодарение и най-вече на западните медии, които го представят като безобиден и празник на маските. Да, да, ама не е това, което трябва да е...
Знаете ли колко е безумно и жалко дори да гледам сериозни хора, направени на всякакви изроди, нагледах се и във фейсбук как приятелите ми, тотално нехайно възприемат Хелоуин като повод за веселба, но пък не осъзнават, че в тази си еманация, това е вечерта на Дявола, а те са негови слуги.
Не е мястото и времето да съдя и да обяснявам детайлно каква енергия струи във вечерта на Тиквата...тези, които знаят, ще ме разберат, а на другите оставям времето да ме изядат с коментари, мейли и псувни....не ми дреме въобще.Защото знам какъв съм и какво правя!


На 31-ви октомври е Келтската Нова Година /Вечерта на Мъртвите/:
На този ден се отбелязва Келтската Нова Година, още позната като Самайн. С този ритуал официално се отбелязва края на есента и началото на зимата, на този ден се колели говедата, а душите на мъртвите слизали на земята, за да търсят живи, в които да се вселят. Източниците съобщават, че келтите се маскирали на мъртви, за да не ги познаят умрелите. Но всеки, които познава малко Келтите и техните корени, ще разбере, че това не е чисто келтски обичай и че историята ни връща много по-назад във времето и се връзката с обожествяването на Дявола е останала неразрушима... За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания .

През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. Сред коренното население все още бушували езически заблуди и анти-християнски настроения и голяма част от местните хора продължавали да отбелязват деня по старому. С практиката на ходене по домовете и просене на бонбони и сладки се появили заплахи и притеснения срещу християните, които отказвали да участват в “All Hallows’ Eve или holy [hallowed] evening” (така наричали деня на средновековен английски език). По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им “направят мръсно”....пфу, що за възпитателен метод?!



Това Рожденият Ден на Сатаната ли е?
В много сатанистки общества, 31-ви октомври се чества като Рождения ден на Дявола!!!!???
Малко се знае как протичат ритуалите, но със сигурност се вярва, че на този/тази ден/вечер на Господаря на Мрака му е позволено да ходи необезпокояван по земята и да кара хората да вършат зло.А, за да му е по-лесно, ние го каним в домовете си във формата на страховита тиква и маскирани като него или негови подопечни- демони, зомбита, вампири и каквито се сетите креатури на мрака. Сигурен съм, че Сатаната иска повече от нас през това денонощие, не само пластмасови маски и тонове мрачен грим...но не знам, дали го осъзнавате!?



Вещерство ли е Хелоуин?

Ритуалът по борене на ябълки на 31ви октомври, освен, че ще ви помогне да хванете доста нечистотии, ще ви пренесе и към древен ритуал за гадаене, които са практикували вещиците.
В съд с вода и плаващи ябълки на повърхността, всяка вещица е трябвало да се опита да захапе отделен плод. Късметлийката имала правото да обели ябълката и обелката да хвърли през рамо и така да разбере кой е бъдещия й съпруг. Кандидатите за младоженци, най-често били нареждани зад нея...Колкото и забавно да звучи тази игра, доста запознати твърдят, че първоизточника /клатене на ябълки/ е форма на магьоснически акт....



Жертвоприношения /убийства/ на животни на 31 октомври!!!
На всеки Хелоуин, домовете за изоставени животни са под напрежение. Всеки шеф на приют за домашни любимци е особено внимателен, когато някой дойде и търси да осинови котка, особено черна! Убийството на тъмна или най-вече черна котка в този ден е на особена почит сред някои тайни организации. Ние не сме толкова осведомени, но в Щатите на този ден, природозащитниците регистрират бум на отвлечени и убити котки, особено черни! Що за празник е това?! Такъв, който позволява да се отнеме живот!?


Убита черна котка, захвърлена в центъра на Лос Анджелис, 1 ноември 2012 г.

Жертвоприношения /убийства/ на хора на 31-ви октомври!?!
Нямам идея, дали е мит или реалност, но усилено се говори, че на 31-вия ден от октомври, през тъмните векове на нашата цивилизация, се е практикувало ритуално убийство на хора. Алекс Джоунс твърди, че оттам идва и даването на лакомства на деца, които били примамвани със сладкиши и други сладости, за да бъдели жертвени агнеци, в името на по-успешна година. Затова и родителите на избраните ги пускали с лъжливата информация, че отиват да взимат сладки неща. Сигурен съм, че има препратка към приказката Хензел и Гретел, но трябва да се изследват взаимовръзките. Запознатите знаят кои и какви са били братя Гримм, нали?
Днес, разбира се е модифициран този обичай, но в първоосновата си е силно мрачен акт.
Но пък настоящите официални източници показват мрачна статистика на този ден: доклади на полицейски и криминални хроники съобщават за бум на изнасилени и убити жени във вечерта на Хелоуин, а това не е за подминаване, мисля?....Страшен празник, няма що!



Случайни инциденти при подготовката за Хелоуин!

Тук в България не сме чували за тези трагични инциденти, но най-известния е този през 1990 година, когато момче се подготвяло да се маскира като обесен и да открие Вси Светии като труп пред къща, обитавана уж от духове...Всичко вървяло по план, но когато момчето се спуснало по въжето /примката била фалшива и задържала тялото с допълнително въже, което било поставено под дрехите му/ то започнало да се гърчи пред ръкопляскащата тълпа. След няколко минути, хората разбрали, че нещо не е наред, защото "трупът на обесения" трябвало да каже специална реч в името на "празника", но това не се случвало. Когато свалили вече бездиханния труп, се видяло, че въжето, което трябвало да служи за защита, не било свързано като хората и на практика това станало "най-известното самоубийство" на Хелоуин.
Подобна история се разиграла през 2001 година в Мичиган, където друго момче издъхнало по сходен начин- при подготовка по време на Празника на Мъртвите!


Какво е Вси светии у нас?

“Отците на Църквата са установили този празник по три причини:

Първо – да ни посочат плодовете, с които слизането на Светия Дух изпълни и оплоди нетленната действителност, духовния свят.

Второ – да ни напомнят, че има много герои на вярата, които със съвършен живот и с жертвена изповед са служили на Бога и са овенчани от Него с “венеца на славата”, но са останали БЕЗИМЕННИ и НЕИЗВЕСТНИ за света.

И трето – да се съберат всички светии в един ден, за да се знае, че те са живели и просияли със силата на Единия Спасител Иисус Христос, че са се подвизавали на едно и също поприще на добродетелта, че всички са от Едната, Света, Съборна и Апостолска Христова Църква и че пребъдват в едно Небесно Царство на Отца и Сина, и Светия Дух – в Царството на благодатта. “Яви се Божията благодат, спасителна за всички човеци”, казва св. апостол Павел.

Денят на Всички български светии е уникален празник. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра и са били предани на светото православие.

- Тази вяра, заради която аз сега умирам, ще се преумножи на българска земя. Напразно се надявате вие да я ограничите с моята смърт. Кръстният знак ще бъде на почит навсякъде, ще се издигат храмове на истинския Бог и чисти свещеници чисто ще служат на чистия Бог. А идолите и техните скверни жертвеници ще бъдат разорени така, като че ли не са съществували. Но и ти самият – обръща се към брат си Маламир – подир няколко години зле ще изхвърлиш своята злочестива душа, без да получиш никаква полза от своята жестокост!

След това Христовият мъченик преклонил глава под меча и приел мъченически венец около 833 година.

Скоро умрял и Маламир и понеже нямал наследник, наследил го Пресиян (836–852 г.), син на княз Звиница, втория му по-голям брат. А синът и наследникът на Пресиян, Борис (852–889 г.) приел християнството (856 г.) с името Михаил и покръстил целия български народ. Изпълнило се пророчеството на св. мъченик Енравота-Боян, княз български.”- използван материал от сайта Православие.

“В осми век, католическата църква осъзнала, че поради липса на усилия за запазване на християните от това да празнуват езическия празник на друидите, решава да включи “Halloween” в християнския календар. Празникът бил отбелязан на първи ноември като ден в който се почитат всички светии, а оттам и името Вси светии. Нощта на 31 октомври я провъзгласяват и наричат “свята Вечер”, а много от старите езически практики са прекратени, друидите са задържани по време на този християнски празник, включително и традицията да се обличат като призраци, таласъми, вещици, феи, елфи и други митични същества е забранена.

Какво е този ден за нас в България? Поредната евро-атлантическа ционистка ценност чрез, която се опитват да ни “отдръпнат” от нашите традиции и култура?

Още от Историята на Хелоуин

Хелоуин е един от най-старите празници с корени oтпреди хиляди години.Празникът, известен ни чрез Западния свят като Хелоуин е имал много влияния отмного култури през вековете. От римския ден на Помона, до келтския фестивал на Самайн, и до християнския празник на Всички светии.


Келтите са населявали днешните територии на Франция, Швейцария, Белгия, Южна Германия, Северна Испания, Британските острови, Северна Италия, Горен и Среден Дунав, отчасти Балканския полуостров и Мала Азия[1]. Келтите се покланяли на много богове, сред тях бил и любимият им бог на слънцето Белен (Belenos, Belinos) . Той заповядвал тяхната работа и периодите на почивка, и тойнаправил земята красива и културите да растат.


Интересното е, че този бог на слънцето се появява и в други култури:


Фрейр

Скандинавски бог на слънцето – Фрейр, широко известен като фалически бог на плодородието. Меча на картинката всъщност е добре прикрит мъжки пенис.



Хорус

Гръцкото име на египетския бог Хор е Хорус и означава Този, който е горе или Този, който е далече. Божеството има глава на сокол и носи двойната корона на Египет и ореол от слънчевия диск. Хор е смятан за първият фараон. Фараонът на Египет е негово въплъщение и именно тази божествена същност дава законното основание за владичеството. Можете спокойно да го причислите към листата с бога на слънцата.


Статуя на Молох с поредната му жертва

Моло́х (вокализирана версия на семитското מלך, м-л-к, семитски корен със значение „цар“), наричан още Молех, Молок, Молек, Мелех, Милком или Молком, е западносемитски (еврейски) бог на слънцето и изпепеляващата сила на огъня, на който служели и принасяли в жертва деца амонците, а по-сетне и други западносемитски народи. Жертвоприношенията се правели, за да се обнови силата на слънчевия огън, като за целта жертвите били хвърляни в силно нажежените ръце на статуята на бога. Много народи по света са прогонвали евреите заради жертвоприношенията на отвлечените от тях християнски деца. Прочетете още Ритуални убийства.


Сол

Да, римския бог на слънцето е същият от който някои народи са взели корените на думата за слънце, “Sol” в превод означава слънце.


Сурия

Това е индийския бог на слънцето – Сурия.

Не ви ли се струва странно как в различни части на света в древността се е почитал един и същ бог? Знаете ли колко от актуалните религиозни празници съвпадат с древните традиции на други народи, много, но това е друга и дълга тема.

Келтите празнували своята нова година на 1 ноември всяка година, с фестивал, който бележил края на “сезона на слънцето” и началото на “сезона на мрака истуда”. На 31 октомври, след като земеделските култури били събирани исъхранявани за дългата зима, подготвяли огнищата в домовете да угаснат.Друидите, келтските жреци, се срещали на хълм в тъмна дъбова гора (дъбовете сесмятали за свещени). Там те запалвали нови огнища и убивали животни и хора, правейки жертвоприношения. Танцували около огнищата и сезонът на слънцетопреминавал, а сезонът на тъмнината започвал.


Бохемиан гроув – това е на терена на частна собственост, лагер разположен на територия от 1100 хектара в Монте Рио, Калифорния. Всяка година там се събират едни от най-влиятелните мъже в света, сред тях бивши президенти на САЩ, сенатори, кметове, губернатори и т.н. за да участват в разни ритуали на закрити врати.

Когато сутринта пристигали друидите, давали жар от огньовете им на всеки член на семействата, който взимали вкъщи за да запалят новите огнища. Тези огнищазапазвали домовете им топли и освободени от зли духове.

На 01 ноември, фестивалът го наричали Самайн. Фестивалът продължавал 3 дни и много хора се обличали в костюми изработени от кожите и главите на своите животни. Този фестивал се е превърнал в първия Halloween.


През първи век римляните нахлули във Великобритания и донесли със себе симного от техните обичаи и фестивали. Един от тях е на фестивала, който е известен като Ден на Помона, кръстен на богинята на плодовете и градините. Тойсъщо се празнувал около 1-ви ноември. След стотици години на римско владичество обичаите на фестивала на келтския Самайн и римския Помона сесмесват превръщайки се в един от големите почивни дни.

Следващото влияние дошло с разпространението на новата християнска религия в цяла Европа и Великобритания. През 835 с.хр. Римокатолическата църкванаправила 1-ви ноември, празник в чест на всички светии. Този ден се нарича Денна Вси светии. Години по-късно Църквата направила 2-ри ноември също свят ден,който нарекли Ден на мъртвите и бил в чест на мъртвите. Той бил отбелязванотново с големи огньове, паради и хората се преобличали на светци, ангели и дяволи.


Halloween в днешни дни е празнуван от Запада в съчетание с всички тези традиции: ябълките, ядките и прибирането на реколтата са останали от римската епоха; черни котки, зли духове, магия и смърт са от келтските времена; черепите, кокалите и скелетите са от деня на мъртвите.




В България е Денят на народните будители
Това е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.Духовното просвещение на българския народ дава тласък на национално-освободително движение по българските земи. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. (След установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква, не извършва поправка на църковния календар и продължава да извършва служението по Юлианския календар, според който денят 1 ноември по държавния календар съответства на 19 октомври по църковния Юлиански календар, който е Ден на Св. преподобниЙоан Рилски Чудотворец). На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г., излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година 19 Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари 1923 г. Три години след подписване на Ньойския договор българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули и ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите българи.Прокламацията на Денят:„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“Сред най-тачените български народни будители саСвети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински,Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Григор Пърличев, Александър Екзарх,Никола Бобев,Стефан Антонов,Иван Богоров, Нешо Бончев и много други.




Стоян Омарчевски

По повод обявяване празника за общонационален министър Стоян Омарчевски казва:

„…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот…Министерството на народното просвещение определя деня 1 ноември, деня на св. Йоана Рилски за празник на българските будители, за празник, да го наречем, на големите българи, чрез който празник, уреден планомерно и системно, да се обединяват всички усилия в това направление, като тоя ден се превърне в култ на българския народен гений: отдавайки почит към паметта на народните будители, към ония, които като самоотвержени воини, водеха българския народ в миналото към просвета, към свобода, към култура, да вдъхновим младежта чрез техните светли образи към народни и културни идеали.“
„ Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове “


—Неофит Рилски 1835 г.

„ Доволно вече що сте спали. Станете! Дойде бъдний ден… “


—Петко Славейков 1886 г.


През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България. С този акт комунистическата власт се опитва да омаловажи значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България. Въпреки това, традицията остава запазена в паметта на българския народ. След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника.

Сега отново ли се опитват чрез западни празници да ни отклонят от нашите Народни будители и традиции, култура?

Няма коментари:

Публикуване на коментар