понеделник, 13 януари 2014 г.

Без Преувеличение:Чудото се казва Джинджифил



Запален съм по джинджифила. И това съм го доказал в предишната ми статия, която е една от най-четените...
Касиерката в хипермаркет скоро коментира: „Винаги съм се чудела това пък за какво служи!?”, докато маркираше кривата, силно ароматна грудка. „Използвам я като подправка в бързата азиатска кухня”, любезно поясних. Малко мазнина, чесън, джинджифил и соев сос превръщат всякакво месо с произволни зеленчуци в „китайско” за 5 минути ( и пропиват фатално кухнята с аромати).

Но няма да давам кулинарни рецепти, а ще споделя факти за здравословните качества на джинджифила. Пак на маса, пак на „китайско”, приятел ми сподели за антиоксидантните свойства на корена. Оказва се, че при пържене подправката неутрализира свободните радикали, който се образуват в мазнината при висока температура. Ето още едно потвърждение за здравословните аспекти на китайската и индийската кухня.

Джинджифилът си е антиоксидант и без да го пържите. Нарежда се по сила до червените боровинки и нарът. Ако пробвате да го хапнете суров, ще си е истинско изпитание – доста интензивен парещ вкус, в съчетание с аромат на лимон. Тези качества се дължат благодарение на специфичните етерични масла. Ароматът се запазва при сушене и смилане на прах – тогава се употребява за известните джинджифилови бисквити, на ароматен хляб (gingerbread) и куп други сладкиши. На прах вече по-лесно се приема с лечебна цел, тъй като вкусът е доста по-мек.

Джинджифилът стимулира храносмилането и подобрява перисталтиката на червата. Освен това, успокоява лигавицата на стомаха и балансира секрецията на стомашни сокове. (Мои познати прибягват до него след преяждане с мазни храни - като зимна капама с кисело зеле, например.) Коренът е отлично средство за пречистване на организма и за отслабване.

Интересът към него се засилва в сезона на настинките поради антисептичните му свойства. При болки в гърлото помага запарка от джинджифил, с която се прави гаргара. Подправката тонизира и помага при възстановяване. Няма нищо сложно – настъргвате, запарвате 10 минути, прецеждате.

Ще успокоя и мъжката част от читателите – джинджифилът се приема и като бира! Възникнала в Англия, тя е сладка, ароматна и газирана от ферментацията. В домашни условия се произвежда лесно – ще цитирам facebook-рецептата на познат, на когото имам доверие: „1,5 л. вода, 3 с.л. захар, една мая на прах или кубче. Джинджфил - колкото искате - настърган. 24-48 часа да ферментира в бутилка от вода 2 л., но с отпушена капачка /че първия път стана една.../. Прецедете и охладете, като не завинтвате съвсем плътно капачката. Приятно пиене!” Една скоба, докато сме на алкохолна вълна: прочутата джинджифилова ракия от Бачковския манастир се произвежда от плодовете на хинап (китайска фурма, джинджер), а не от джинджифилов корен! Казвам го, ако ви хрумне да забъркате спирт със джинджифил.

Джинджифилът разширява кръвоносните съдове, предпазва от мозъчни удари и сърдечни атаки. Народната азиатска медицина използва подправката за лечение на някои видове рак. Лекарите са далече по-предпазливи с тези твърдения. Все пак, резултатите от изследване, проведено в Университета в Мичиган, сочат, че джинджифилът унищожава злокачествените клетки при рак на простатата или на яйчниците. За целите на проучването са култивирани ин витро колонии злокачествени клетки. Въпреки че лабораторните условия на експеримента са много различни от реалния процес на злокачествените заболявания, учените са на мнение, че резултатите от експеримента са обнадеждаващи.

Употребата на ароматния корен не спира до тук! Ако се сещате за маринования джинджифил, които се сервира със суши, той служи за изчистване на вкуса след всяка хапка със сурова риба. Естествено, помага на храносмилането и е допълнителен антисептик! Лесно може да си го приготвите като го нарежете на тънки лентички с белачка за картофи, леко го бланширате и го накиснете в марината за туршия.

Може да направите и сладко, което се харесва много на децата и ще ви помогне да сътворите великолепни сладкиши със здравословен елемент в тях. Просто смесвате джинджифил, захар, вода и пектин в „google” съотношение! Килограмът му е около 7 лева, а една грудка излиза под левче!
И най-важното – вече сте в състояние да информирате подробно следващата касиерка в хипермаркет!

Няма коментари:

Публикуване на коментар