събота, 8 октомври 2011 г.

Пластмасово небето, пластмасово морето, пластмасова тревата, пластмасов и градът....




ПЛАСТМАСОВА ЗЕМЯТА...

По-рано на Земята нямаше пластмаса. После на сцената излезе белгийският химик Лео Хендрик Бакеланд. Преди 100 г. той произведе първия напълно синтетичен продукт от нефт - бакелит. След каменната, бронзовата и желязната ера сега се намираме във времето на пластмасата.

Ние сме деца на ерата на пластмасата.

От рождението си живея сред пластмаси. Съвсем ясно си спомням цветните възхитителни предмети. Знаех какво е да я пипаш, как мирише и най-вече каква е на вкус пластмасата.
Днес в Европа се произвеждат около 60 милиона тона пластмаса. Шестдесет милиона тона само в Европа?Да, това са 25% от световното производство.
"Пластмаса" е обобщаващо понятие за изключително многообразие на химически субстанции, произвеждани по различни начини.Ако искате, това е нещо като "Лего" за възрастни. Вземат се малки градивни елементи и се слагат заедно и впоследствие имат качества и функции, които преди това не са имали. Пластмасата се ползва в много области от ежедневието ни. Стъклото би било ужас, много по-тежко е! Можете ли да си представите нашия свят без пластмаса?
Например, Световното първенство по футбол миналата година. Можете ли да си представите първенството без пластмасата? Е, топката е от кожа. Топката е от кожа?! Не е ли? Днес се прави от пластмаса. От съвсем специални пластмаси,за да завиват около ъглите. Дрехите... Какво им е на дрехите?...състоят се от изкуствени материали.
Найлони, полиамиди, полиестери...
Това, което някога безобидния химик Лео Бакеланд е започнал да изгражда, днес е една изключително динамична индустрия и такава ще остане още много дълго.
От Средновековието до днес чудесата на химията пленяват човечеството.  За днешните подрастващи тази материя дори е още по-вълнуваща! Заобиколени сме от продуктите на модерната химия:щори, завеси,мебели и интериорни предмети.
Посредством едно чудо на модерната наука обикновените неща като въглища, вода и въздух се превръщат във влакна, по-еластични от коприната. Те са изплетени от влакна, по-фини от коя да е паяжина. Освен това са многократно по-здрави.Този найлон се получава като много тънка мембрана точно на границата между двете течности.
/Бел.авт.:Впрочем, споменавайки думата НАЙЛОН, малко от вас знаят откъде води началото си. Екипите открили найлона били от САЩ и Великобритания и в чест на най-големите си градове, измислили абревиатурата NY –New York  и LON- LONDON и така се получила думичката NYLON/

По отношение на опасността за здравето, пластмасите при непосредствен контакт носят практически пренебрежимо малка опасност.Защото по същество опасно за здравето е това, което се разтваря.
За модерното общество пластмасите не са ли по скоро бреме, отколкото решение?
Една област, в която пластмасите печелят лоша репутация са отпадъците.Наоколо се виждат полиетиленовите торбички. Но кой прави това?Всички. Ние, обществото.Аз мисля, че оттук започва отговорността и че хората трябва да се възпитават да
не изхвърлят просто така торбичките.Как ще се справим с това? Това не е ли задача на индустрията?

Знаете ли, че винаги когато се снима филм, ние трябва да се почисти  пластмасовия боклук.Така е било с Гладиатор, Междузвездни войни, Мумията и Принцът на Персия.

Каква би била алтернативата? Свят без пластмаси? Какво би станало със здравето ни? Индустрията на пластмасите прави годишен оборот от 8 милиарда евро.  Само в Европа повече от милион души си изкарват хляба, работейки в тази индустрия. Днес всеки клон на индустрията използва пластмаси. Нашият житейски кръговрат е цикъл на пластмасите.Официално се смята, че пластмасите са почти инертни материали.Казва се, добре, има проблемни вещества в пластмасите,но те са здраво свързани там.И не навлизат нито в естествения цикъл, нито в хранителната верига,
нито в хората.И пак ще кажа...Да,да,ама Не....Това всичкото не е вярно.
Пластмасите се разпадат, с течение на годините, в следствие на топлината, на търкане, на употреба в следствие на естественото разпадане на молекулите,които първоначално са били свързани, те биват освободени.Съставки на пластмасите могат
да бъдат намерени навсякъде, те се срещат навсякъде, те са устойчиви, и преди всичко имат фаталното свойство да могат да навлизат в хранителната верига. И тук трябва да назовем голямата група на фталатите, тъй като ежегодно биват произвеждани в порядъка на милиони тонове. Пластмасите са опасни, защото са коварни. Пластмасите се разпадат бавно. Грийнпийс обърнаха внимание, че на едно парче от ПВХ са му необходими 200 години, за да се разпадне на градивните си съставки. Но 200 години то ще емитира проблемни вещества в околната среда. Тези вещества не могат да се върнат обратно. И увеличават участието си в екологичния кръговрат. Мислите ли, че производителите на пластмаси знаят това?
Да, разбира се. Но го премълчават. Способността на отговорните за потискане е гигантска.


Имам един спомен от детството си- когато ми купеха надуваема топка,винаги миришех този винил и това ми е харесвало страшно много.Знаете ли,че най-некачествената пластмаса мирише????!!!!!Ами как едно дете на 5,6,7,8,9,10 годинки да знае това?!!!!!!
Това  била лоша пластмаса. Защото пластмасата, която е наистина плътна не би трябвало да има мирис. Защото това, което мирише принципно са проблемни вещества, и всички те трябва да остават свързани в пластмасата. Ако можете да помиришете нещо това означава, че от пластмасата излизат някакви вещества, които достигат до носа ви. И това означава, че пластмасата не е била особено добра. И сега като се разрових повече, осъзнах,че хиляди, да не кажа милиони хора са потърпевши от производството на пластмаса.Четох за един човек, шеф в някакъв завод за пластмаси,страдал от болест, причинена също от винил хлорида. Нарича се Синдром на Рейно.

Предизвиква вдървяване на крайниците. Ръцете и краката побеляват, избледняват много. Усещането е за ледено студено, което естествено е много неприятно.

Той бил убеден, че има връзка между винил хлорида и случаите на заболявания в рамките на фабриката.
Всички международни концерни, са сключили тайно споразумение, да не разкриват данните доказващи, че ПВХ предизвиква рак, както и другите изследвания върху канцерогенните субстанции. 
След време и с редица тежки дела беше доказано не само, че причината е винил хлорида и тези заболявания са свързани, което между другото потвърждава и Световната здравна организация, но също така и че в пластмасовата индустрия се е знаело за опасността и не бяха предприели нищо, за да предпазят работниците си.
Все съм си мислел, че е много лесно да сe документира производството на пластмаса.От нефта до готовия продукт. Четири процента от черното злато отиват за производство на пластмаса. Зад "затворени врати" молекулите на нефта се смесват с други молекули, тайни молекули. Така се получават различни химически реакции. Молекулите се подреждат в полимерни вериги. След последващите процеси се получават пластмасовите пелети. Има хиляда различни вида пелети за различните приложения. Те биват смесени със свръхсекретни добавки по рецептите на преработващата индустрия. И така се получават нашите пластмасови продукти. С пластмаса летим в Космоса. С пластмаса осъществяваме мечтите си...... и дори ги поставяме в телата си.

Понятието "пластична хирургия" произлиза от "plastique",което означава "оформям", "придавам форма".Пластичните хирурзи оформят части от тялото,с цел реконструиране.Например след изгаряния, при общи промени при дефекти,причинени от лечение на рак или катастрофи.Тогава се прилага пластичната хирургия. Но разбира се днес се правят също много операции за разкрасяване. И така, аз мисля, че в тази област понятията "пластичен" и "пластмаса" понякога се объркват.....случайно или не...
Въпреки че естествено и в пластичната хирургия синтетичните материали като силикона се използват с цел увеличаване. Ако в близкото бъдеще планетата ни бъде посетена от извънземни, и отворят гробовете ни, ще се чудят на украсите, които ще намерят подредени по лицата и върху гърдите,и изобщо за какво е всичкото това. Над петдесет и три реномирани международни корпорации отказват достъп до техните производствени отдели за пластмаса. Между тях - Кока-кола, Боинг и Мател.Те не искат да бъдат свързвани с пластмасата.
Никой не знае какво съдържат например пластмасовите шишета- най-масовата вещ, която ползваме днес...и какво прави една пластмаса по-добра от друга.
Сега обаче ние  ще знаем, благодарение на един независим изследовател, който е възложил на химици и независими лаборатории, че има определени химикали, които излизат от шишетата.Дали споменах по-горе антивъпламенителното средство: трибутилтин (Tributyltin). 


Един химикал, който действа много, много силно андрогенно, и кара на женските охлюви да им растат пениси.
При тестовете се е установило, че трибутилтинът може да се открие в природата и тялото, също както Бисфенол А и фталатите. Има изкуствени материали, които са в състояние да навлязат в тялото и да попаднат в клетките на тялото. Когато едно поликарбонатно шише се надраска, много от тези мономери се освобождават.
Само когато се надраска ли? Не, с времето топлината и определени миещи средства
предизвикват подобни повреждания. Дори напитките, съдържащи киселини, накъсват полимерните вериги и материалът започва да изглежда надраскан. Преди всички използвахме пластмасови домакински прибори. В началото съдовете бяха чисти и прозрачни. С времето те ставаха матови и имаха все повече драскотини.
Със сигурност тези шишета изпускат някой от тези компоненти. Не сте ли искали винаги посуда, която не се чупи? Тя ще ви спести време и пари.И ще увреди здравето ви, ако всъщност вече не го е увредила....Тъжно,нали?!!!

Говоря за нещо, което има едва уловимо, но ясно влияние върху цялото население.
Това е съвсем сериозен проблем. По-добре да се замислим върху това по-рано, отколкото късно. И най-добре да се захващаме с това веднага. Трябва да се инвестират пари в независими изследвания, за да се намерят алтернативи. За да може хората, които искат да си купят продукти, да не си купуват най-вредните продукти. Ако изследваме моята надуваема топка, с хубавата миризма, която споменах в началото на статията, в нея ще  намерим метали, тежки метали, преди всичко живак. Той е отровен.......!!!!?! Да, такъв е.
Проблематичен е и всъщност вече не е допустим в модерните багрила. В допълнение на това, ПВХ е смесен с пластификатор. Фталатите са известни от много години като опасни токсични субстанции. С течение на времето те напускат материала и се натрупват в биосферата. Могат да се намерят навсякъде в околната среда. Отново като обременяващи вещества могат да се намерят в хранителната верига, където могат да доведат до здравословни увреждания. В допълнение намерих изпаряващи се въглеводороди, летливи вещества, които действат
дразнещо на дихателните органи. Това е лекия лютив мирис, който може да се усети. Те се определят като канцерогенни и всъщност са недопустими.
Това означава, че любимата ми топка от детството е твърде отровна.Този продукт, любим на всички деца може да се определи като нискокачествен и отровен.
Какво да правим с него? В тази му форма изобщо не трябва да е на пазара.
Това означава, че тази топка постоянно ще емитира вредни вещества. Да. Докато се стане порьозна, когато всички пластификатори я напуснат. И тогава?ъТогава ще се спука. Ще стане порьозен и ще се спука......Страшно а?!!!!
По-рано просто си купувах нещо за пиене от магазина. Когато днес стоя пред щанда, виждам пластмасови шишета. Преди си намирах музиката, която исках да слушам. Днес, когато си купувам CD, в ръката си държа диск от пластмаса.
Ако вече нямам нужда от един продукт, изхвърлям пластмаса. Всеки ден, 100 кг на година.
Цялата ни планета е покрита с пластмасова обвивка. Пластмасова обвивка ли? Тези малки пластмасови парчета покриват цялата земна повърхност. Вятърът ги разпространява, вълните ги разнасят. Те покриват сушата и моретата.
През 1999 г. съотношението на пластмаси към планктон беше 6:1.Днес в областите с най-висока концентрация на пластмаси съотношението е 60:1 пластмаси към планктон?В бъдещето хората ще намират пластмаси навсякъде по Земята,защото пластмасата не гние. Като погледнете сега морето, то всъщност изглежда много красиво.На повърхността на една течност трудно може да се разпознае нещо.Всичко, що има някакво тегло, потъва. Ако гледате на повърхността, ще видите само това, което плува отгоре. Това са само големи леки предмети. Ако искате да видите пластмасите,трябва да погледнете под повърхността на водата.

И хоп-друг проблем от този убийствен процес:Рибите мислят корозиралата пластмаса за планктон и я ядат докато се наситят. Те умират с пълни стомаси.
Пластмасови стомаси.Отпадъците на цивилизацията са замърсили океана в дълбочина.
И това не може да се върне назад.Пластмасата не може да се отстрани, никой не може.И ще става все повече и повече.Процесът продължава-масово се наблюдават двуполови риби...Появата на двуполови роби в реките и естрогенните процеси в тях, които ние не можехме да си обясним,  ни довеждат до откритието, че химикали като фталатите и Бисфенол А действат като ендокринни разрушители.
Те имат въздействие върху ендокринната система. Особено Бисфенол А (БФА)? Бисфенол А е в пластмасовите шишета. Това е полимера на поликарбонатните пластмаси. Използва се за покрития, за консервант, при гумите, както и при други видове пластмаси. Той е един от най-важните индустриални химикали. Важен в смисъла на: има го в големи количества.
Американската изследователка Патриша Ханд не е имала за цел да изследва пластмасата, по-скоро се натъква на нещо:
...Използваме тези клетки години наред и нямаше проблеми. И тогава изведнъж забелязахме промяна в нашите данни: изведнъж животните ни започнаха да произвеждат много странни яйцеклетки. Опитахме да открием какво предизвиква тази промяна. Клетките бяха повредени от еднократната употреба на погрешно миещо средство и това направи пластмасата порьозна и чуплива. Пластмасовите клетки, които използвахме бяха от поликарбонати с Бисфенол А, бебешките бутилки много често са от поликарбонати и в следствие на многократното им използване и миене при високи температури започват да се разпадат. И така химикалите излизат от тях постоянно.Нашите, както и на други учени опити показаха, че Бисфенол А напуска поликарбонатите, особено когато го загрявате. Ядем го, пием го, поемаме го през кожата си. Горещо, много горещо! Тези химикали се проявяват като хормони. Хормоните изпращат сигнали и влияят на начина, по който реагират клетките. Когато сигналите се подават в неподходящото време или количество и когато бъдат изпратени към зародиша, могат да повлияят на начина, по който плодът се развива.
Ако се задълбочите в това, тогава започва да става наистина интересно: защото това означава, че при една бременна жена химикалът повлиява едновременно три поколения: майката, плодът в нея и когато плодът е от женски пол също така се повлияват всички негови яйцеклетки, т.е. нейните внуци. Бисфенол А може да предизвика клетъчна смърт. Той променя начинът, по който хормоните ни работят. Бисфенол А е химикал, който действа като естроген. Естрогенът влияе на развитието на нашия мозък, както и променя подобните на естрогена дейности на мозъка, особено когато е във фаза на развитие, може да промени начина, по който мозъкът функционира по-късно в живота.Привикнали да мислим за отровите така: дозата определя токсичността.Колкото повече, толкова по-зле. В случая с хормоните обаче това правило не важи.Хормоните въздействат дори и в най-малки дози. Едно много малко количество може да изведе клетките ни извън равновесие...

Трябва да си зададем въпроса, колко малки количества от химикала могат да повлияят клетките.
Пластмасата нашето проклятие ли е? Не се ли обръща това прекрасно откритие срещу създателя си?
Още през 1999 г., след десетилетия на световни продажби, световните производители в официална декларация твърдяха, че Бисфенол А е безопасен. След стотици независими от индустрията изследвания опасността от Бисфенол А е доказана. И днес обаче, той все още се използва. Освен него има и пластификатори или фталати, нонилфенол, живак, антивъзпламенителни добавки.
Представям си как всички тези отрови бавно навлизат в кръвта ми.
Когато е горещо и се качите в колата, а по прозорците се е образувал филм,
тогава дишате големи количества изпаряващи се фталати. И когато достатъчно от
химикалите са се изпарили, какво се случва с пластмасовото табло или седалки?
Напукват се и се разпадат. А какво правят с вас фталатите? Те потискат вашия тестостерон. Редуцират производството на сперма. Предизвикват наддаване в теглото. Те имат абсолютно негативно въздействие върху много аспекти на физиологията ви. Всяко нещо, което се съхранява в поликарбонатен съд, съдържа Бисфенол А на100 %. Сигурно е. Това е индиректна хранителна добавка. Всяка храна, съхранявана в съд, съдържащ Бисфенол А трябва да го има записан върху етикета със съдържанието й. Каква е разликата дали добавката е включена
от производителя или от производителя на опаковки?
Ако производителят на храната е задължен със закон да казва кои добавки
съдържа храната му, защо тогава производителят на опаковки да не е задължен
да описва съставките на опаковките за храни?
В САЩ производителите на опаковки са най-големите световни химически корпорации:
"Дженерал Електрик", "Дау Кемикъл", от много години "Шел Ойл", "Байер", "Мицубиши"...
Това са много, много могъщи корпорации, и те имат огромна власт над политиците.
Иронията в случая с пластмасите е жестока-тези химикали няма да ви убият, те засягат само качеството ви на живот. Те предизвикват астма, те водят до затлъстяване, водят до функционални смущения на мозъка.
От друга страна обаче, ми помага да съм жив. В болницата практически всичко е от пластмаса. По пътя за болницата, където ще ви правят химиотерапия или лъчетерапия срещу вашия рак, който сте хванали благодарение на пластмасата, ще се питате: пластмасата наистина ли подобри качеството ми на живот?
Дет ис дъ куесчън...
И докато ние не знаем и нямаме пълната информация, индустрията може да каже:
"Вие не можете да докажете, че това е опасно. Затова можем да продължаваме да
произвеждаме, а вие да използвате." До сега органите на властта и обществото трябваше да представят доказателства, че нещо е опасно.
А би трябвало да е обратното, производителите трябва да доказват, че това което произвеждат и продават не е опасно. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар