петък, 2 декември 2011 г.

Престъпници ли сме?

Статия на един американски автор, която по принцип е писана за американските читатели, но тъй като така или иначе ситуацията в САЩ и останалите "цивилизовани" страни става все по-близка, реших да преведа статията, и да я предложа и на читателите тук : 
Както на практика всяка друга нация на планетата, американците са възпитавани да уважават "властта". Те биват възпитавани да смятат, че подчинението е добродетел, и че дали си добър човек се определя от това дали си "изряден данъкоплатец", "играещ по правилата". Също така, на нас ни се казва, че "лошите момчета" всички са "престъпници", които "Имат проблем със властта".
Умните хора имат проблем с властта. И както несъгласието с "властта" и "закона" не прави някого автоматично добър човек, не го прави автоматично и лош. Това, което наистина е от значение, е доколко някой уважава индивидуалните права на околните. Проблемът е, че много хора, включително про-свободните активисти, все още имат желание да получат одобрението на властта.
Пробвайте да запитате себе си или някого, когото познавате, "Склонен ли си да бъдеш престъпник?" Повечето с охота ще отговорят 'не'. Но защо? В днешно време, когато политическите драсканици са наричани "закони", какво означава всъщност да бъдеш престъпник? Означава чисто и просто да не се подчиниш на някоя от многото политически заповеди и изисквания. Защо някой трябва да се чувства виновен за това? (Истината е, че по тази дефиниция, ние всички сме престъпници, като се има предвид, че огромния набор от "закони"прави на практика невъзможно дори знанието за всички тях, от там и невъзможността да се подчиниш на всички тях)
Но не трябва ли "законите" срещу убийство или кражба да бъдат спазвани? Да и не. Хората трябва да се въздържат от извършването на кражби и убийства, но НЕ защото има "закони" срещу тях. Кражбата и убийството са нещо нередно поради това, че те лишават някого от неговите права, а не защото някой политически празнодумец е седнал и написал "закон" срещу това. Всъщност, много кражби и убийства в днешно време биват виждани като необходими, ако не и като нещо добро, понеже тези престъпления са били обявени за "законни" (И са наричани "такси" и "войни").
Така че, днешният ми въпрос е, склонни ли сте да бъдете престъпници? С това аз не питам дали сте склонни да извършите истински престъпления - тези, при които има жертви в следствие на действията ви - понеже се надявам, че не. Това, което питам, е дали сте склонни да направите правилното нещо, дори когато "властта" ви казва да извършите грешното. Ако не, тогава спрете да претендирате, че подкрепяте свободата.
С всичкото лобиране в полза или срещу едно или друго законодателство; или за или срещу даден политик, т.н. "свободни активисти"постоянно затвърждават идеята, че ние се нуждаем от РАЗРЕШЕНИЕ от тираните да бъдем свободни! Ако имаме неотменни права, тогава, по дефиниция, ние НЕ се нуждаем от никакви "закони" или "правителство" да благословят нашата свобода. Ако, например, имаме ПРАВОТО да кажем какво мислим, следователно имаме пълното право да да спрем всеки, който се опитва да ни заглуши. Ако имаме правото да бъдем въоръжени, значи имаме правото да застреляме всеки "орган на закона", опитващ се да ни обезоръжи. Ако имаме правото да не бъдем произволно спирани, разпитвани, претърсвани и т.н., тогава имаме правото насилствено да се противопоставим, когато фашистите се опитат да направят тези неща спрямо нас. И фактът, че откритата съпротива на тиранията е "нелегална" - както винаги е било назад във времето - не представлява никаква съществена разлика.
Разбира се, противопоставянето на контрол-маниаците е често опасно, и човек трябва да подбира своите битки внимателно. Въпреки това, питам ви отново, склонни ли сте да бъдете престъпници? По този начин, по който нещата се развиват, много скоро ще трябва да избирате между това да бъдете срещу "властта" или да бъдете напълно подчинени овце. Мегаломаните няма да ви оставят трета опция. Така че, какво ще бъде? Способни ли сте да направите ПРАВИЛНОТО нещо, дори когато правенето му ви противопоставя на "правителството", "закона", "полицията" и всички други суеверия, които вярата във "властта" поражда?

Автор: Лакрен Роуз

Източник: http://www.larkenrose.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар