вторник, 14 август 2012 г.

Добри Причини да Пием Вода!


Ако един ден ви се наложи
/недай си Боже/, помислете от какво ще се нуждаете за да оцелеете? Просто да сте живи! От Храна? От Вода? От Въздух? От Фейсбук?Естествено, че става въпрос за Водата!!! Както всички знаем още от първи клас, тя е от първостепенно значение за всички живи организми. Дори някои от тях се състоят от 90 процента само вода! Повече от 60 процента от човешкото тяло е вода, а детайлно погледнато мозъкът ни е съставен от 70 процента от водата, белите ни дробове са почти 90 процента вода. Мускулните влакна са изградени от 75 процента вода, телесната мазина съдържа 10 процента, а костите ни- 22 процента. Около 83 процента от кръвта ни е вода и това спомага за разнасяне на хранителните вещества, да отделя шлаката, както и да контролира телесната си температура.
Всеки ден човек трябва да приема около 2.5 литра вода -директно или чрез хранене, за да работи ефективно нашия организъм.
Всяко хлапе знае ,че Водата е добра за нас, но въпреки това да пием вода не е по навика на много хора!
И за да проумеем, че Водичката е нашето спасение, ще ви изтъкна няколко причини, заради които си струва да пием вода всеки ден, както и да формираме това като навик, без много усилия.
В забързаното си ежедневие, ние често не обръщаме внимание на пиенето на вода. Не спираме да пием кафета, газирани напитки, алкохол, да не споменавам натуралните сокове /които само на име са "натурални"/ и чайовете, млякото, както и редицата други заместители. Много често също така не приемаме достатъчно течности и биваме дехидратирани, а това хич не е добре за здравето ни.
Аз съм горд, че пия много вода още от малък, когато родителите ми не даваха да пия вода на масата, "защото съм щял да се подуя" /обичам си родителите, но това са бабини деветини/ и искам да си призная, че от няколко години насам се усещам, че основното, което приемем е само водата. Понастоящем аз не пия нищо друго, освен вода, ако изключим чаша кафе сутрин и бирата с приятели, но рядко!

Както и да е, да не си губим времето с моите вкусове, а по-добре е да ви дам 9 основни причини, заради които си струва да пиете вода:

1.Редуциране на теглото:
Водата е една от най-добрите причини за премахване на ненужните килограми. Първо: защото заменя висококалоричните напитки- все пак газираните и алкохолни напитки имат доста калории, а водата няма. Второ: Водата също утолява жаждата, но успоредно с това намалява и апетита. Установено е, че когато се чувставме гладни, ние много често сме просто жадни...Във Водата няма мазнини, калории, въглехидрати, няма захар. Препоръчвам да се пие доста и така ще регулирате своето тегло.


2. За здраво сърце:
Да пием солидно количество вода, това означава ,че със сигурност сме намалили риска от сърдечен удар. Шестгодишно изследване публикувано на 1 май 2002 година от американското списание за Епидемиолгия, доказва, че тези които пият повече от 5 чаши вода на ден , са с 41 процента по предпазени да умрат от сърдчен удар, отколкото тези, които пият по-малко от две на ден.

3. Енергия:
Да си дехидратиран-това означава, че също така си лишен от енергия и това в крайна сметка ще те направи отпаднал. Щом си жаден, това е признак ,че дехидратацията е в ход- а това води до умора, мускулна слабост, гадене и много други симптоми..

4. За лечение на главоболие:
Друг симптом на дехидратацията е главоболието. Всъщност много хора по света имат главоболие, защото не пият досатъчно вода на ден. Има доста причини за главоболията, но липсата на вода в тялото ни е от основните.

5. За здрава кожа:
Пиейки вода, можем да изчистим кожата си и повечето хора твърдят, че придобиват по-здрав оттенък след пиене на вода. Няма да стане за едно денонощие, но разбира се , за това си трябва поне седмица!

6. Против хранителни проблеми:
Нашата хранителна система се нуждае от добро количество вода, за да функционира правилно. Често водата лекува киселините в стомаха, както и запекът /който пък е резултат от дехидратация/!

7. За Прочистване:
Водата се използва от тялото да изхвърли токсините и отпадъчните продукти вседствие на хранене.

8. Предпазва от Рак:
Говорихме, че водата е полезна за хранителната ни система по-горе. Пиенето на вода може да намали риска от рак на дебелото черво с 45 процента, също така да ни предпази от рак на пикочния мехур с 50 процента, както и чувствително да редуцира риска от поява на  рак на гърдата.

9. За по-добри резултати при спортуване:
Да сме дехидратирани или жадни- това е причина нашата дейност, свързана със спорт, да е зле- забавят се движенията и е трудно да бъдат изпълнявани силови упражнения.Всяка едно упражнение изисква солидно количество вода, така че преди да започнете да спортувате, се уверете, че сте изпили достатъчно. За себе си мога да кажа, че не влизам във фитнеса без 1.5 литър минерална вода!


Как да направим пиенето на вода навик?
Надявам се, че ви убедих малко, че водата е здравословна, но все пак усещам, че ви се иска да дам още информация за нея, за да ви стане навик:
Ето няколко трика, които на мен ми помогнаха:
- Колко вода?
Това е спорен въпрос. Онова старо твърдение, че е достатъчно да пием по 2 чаши на ден, не е вярно със 100-процентова сигурност, поради няколко причини: не е съобразена с теглото на всеки от нас, което е главен фактор, определящ количеството за всеки. Варира също така от здравословното ви състояние или от това дали спортна натура...
Най-доброто е да придобиете навик за пиене на вода: изпийте чаша вода при ставане от сън, по чаша на всяко ядене, по чаша между основните хранения и бъдете сигурни, че ще пиете преди и след тренировки. Общо взето се старайте да не оставате жадни!

- Бутилка Вода винаги в близост:
Много приятели и хора, които познавам, смятат ,че е ненужно да държат бутилка с вода, на "една ръка разстояние". Винаги се старая да имам вода на масата си, на работното си място, в залата или където съм в определен час на деня. Никога не оставам без бутилка с вода!

- "Една вода, моля":
Много хора, когато сядат в заведение си поръчват безалкохолно, газирано питие или алкохол, вместо вода! Старайте се да останете верни на принципа да пиете вода.

- Филтър за вода:
За да подобрите качеството на водата вкъщи или в офиса, просто си купете филтри за пречистване. Тогава хем вкусът на водата ще се подобри, хем ще се опазите от мръсотията, трупана с години по старите тръби и канализация, да не споменавам химическите вещества, с които пречистват водата в големите градове.


- Гледайте филмите Тайната на Водата 1 и 2 част или прочетете книгите на Масару Емото, който открива, че водата има и памет и че е живо същество, към което трябва да се отнасяме винаги с Любов, Благодарност и Радост!!!
Това е от мен! Нека да пием по една вода за Финал

Няма коментари:

Публикуване на коментар