петък, 24 август 2012 г.

Заблудите, които са в нашето Съзнание!!



Осъзнавате ли, че нашето съзнание си играе подли игрички с нас и "ограбва" чувството ни за щастие и свобода?!!!
Нашите умове са сложни материи и често се превръщат в нашите най-лоши врагове, когато става въпрос за това да сме щастливи. Наистина е така!!! Нашите собствени умове, тези които познаваме уж и които обичаме, ни въвеждат в огромни заблуди и ни карат да мислим, че когато правим нещо добро, то всъщност е лошо. Не сте ли мислили например, че сте влюбени в един момент и много бързо след това сте озъснали, че това чувство е доста измамно...?
Днес ще пиша за това- да можем да разпознаваме и да развенчаем някои капани, които идват от нашето съзнание и които са съществени, за да можем да бъдем наистина щастливи, да създаваме здрави връзки, както и да можем да сме успешни в работата си...
За целта ще направя списък, който да видите и да проумеете, че сте в клопката на своето съзнание и мога да се обзаложа, че сте жертви на собственото ви Аз:

1. "Ще съм щастлив, ако имам по-малко работа и задължения"
Нашето съзнание често се опитва да ни излъже в това да мислим, че ако имаме по-малко количество работа, толкова по-щастливи ще сме...!!Представяйки си нашия живот като идилия и безчет мързеливи дни- това е най-голямата заблуда, идваща "отгоре". Това мислене в днешно време е обособило една голяма група от хора, които освен всичко са го наложили и като начин на живот. Да сте виждали някога някоя филмова звезда да се скъсва от труд...?!
Но Истината е друга- този тип поведение ни отваря директно вратите към териториите на скуката и депресията. Не сте ли се усещали, че сте оттегчени и депресирани, когато сте в почивка? Ние хората сме трудолюбиви, съзидатилни същества. Ние сме създадени да преодоляваме предизвикателства и да постигаме щастието си. Станете и инвестирайте в себе си- в нещо значително  и съвсем за кратко време ще се убедите, че съм прав, а вие радостни от успеха си!

2. "Ти си виновен, не аз"
Друга заблуда е тази, че съзнанието ни кара да си мислим, че сме нещастни със своите: съпруг/а, родители или други хора, гравитиращи в живота ни. Хвърляме вината върху друг, все едно хвърляме поредния фас или салфетка. Ние трябва да поемем отговорност в живота си-за дадена ситуация и да не пренебрегваме личната вина за действие, казана дума и прочие. Поемайки персонална отговорност, тогава ще бъдем и по-щастливи, повярвайте ми...!

3. "Трябва да открия рецептата за лично щастие"
Винаги съм презирал тези сентенциални понятия. "Как да стана милионер" или "Десет правила за да изберем партньора си". Убеден съм, че няма тайни за щастие и успех! /да, тук съмписал за такива неща и се извинявам предварително..няма да се повтори..посипвам си глава с пепел..хаха/ Както повечето автори, издатели и вашето съзнание, са убедени, че има кратък път, но не точно така. Да живееш щастливо е много просто! Просто трябва да си създадем визуализация за нашето бъдеще, една ментална стратегия и да работим за осъществяването й. Няма тайни входове или секретни формули, приятели! И колкото по-бързо приемете това като факт, толкова по- добре ще се почувствате!

4."Ако имах.."
"Ако" е велика дума! Но в случая, тя е в основата на поредната съзнателна заблуда, караща ни да мислим, че сме щастливи, ако имахме добре платената работа, хубавата къща или новата кола..Няма нищо по-добро от това да искаме по- хубави неща или по-добри обстоятелства, но те не ни правят по-щастливи! Те могат да съзададат временно, измамно щастие, но това бързо отминава. Да си щастлив с материални неща- това е все едно да се опиташ да пълниш бутилка без дъно...

5. "Харесвам нещата такива, каквито са и никога не искам да ги променя"
Да вярваш на тази умствена сентенция, това е сигурен път, който води надолу. Животът е пътешествие и се променя постоянно. Донякъде ние можем да го променим, донякъде не. Да устояваме на промените или да се опитваме да ги контролираме, това е първата самозащита на съзнанието, Но сигурно сте чували за СТРЕСА, нали? Промените са неизбежни! Приемете това и се научете да плавате по течението /а не да се оставите да ви води то./ Много е лесно да бъдете адаптивни и повярвайте ми- това също е Щастие.

6. "Сега или никога"
Нашите умове ни обезкуражават много често в дадена ситуация, а видите ли, щастието ни се намирало на ъгъла до нас. Просто се е изисквало да отидем до там, но не сме го направили, защото е завалял дъжд. От личен опит се убедих, че постоянството и гоненето на целите е от изключително важно естество, определящо  крайната цел, а в нашия случай- да гепим Щастието. Никога не позволявайте на съзнанието ви да ви спре от целта, дори когато изглежда обречена! Не знаете какво ще ви се случи в утрешния ден. Ще се събудите на сутринта и още на входната врата ще ви връхлети най-хубавото нещо! Бъдете оптимисти, приятели!

7. "Не правя неща, които не разбирам"
Обикновено са сложни и трудни дейности, които нашето съзнание отхвърля да правим. Но това са дейностите, които биха ни научили как да се усъваршенстваме и те биха ни отвели към нови хоризонти. Отлагането и избягването да завършим трудните задачи , най-вероятно ще забави намирането на щастие до много дълъг период, а ние не искаме това. "Атакувайте" привидно неразрешимите казуси и ще откриете нов вид забавление, което пък от своя страна ще напълни резервоара ви с щастие и радост! 
Личен пример: Преди година въобще не знаех как и за какво да пиша, да намеря своята среда. Открих платформата на Блогър и се научих сам-да си правя дизайн и да пиша статии...Сега, когато сядам пред лаптопа, го правя със щастие и радостното усещане, че има какво да напиша и кой да го чете...

8. "Светът е опасно място и винаги нещо лошо може да ми се случи"
В желанието си да ни съхрани, мозъкът изпраща сигнали до нашето съзнание, че има много неща които могат да ни навредят и ние не ги контролираме. Винаги съм твърдял, че в основата на повечето ни страхове е шибаната Медия. Тази Медия, която ни показва убийства, терор и която ни дестабилизира. Но да я оставим настрана и да обърна внимание на Страха.Той е мощна емоция, която ни пази привидно. Не е така, Страха ни капсулира свободната воля, а не това е идеята! Затова винаги търсете и другата страна на медала, четете между редовете, вярвайте на интуицията си и ще сте щастливи човешки същества!

9. "Ще реша, когато знам със сигурност какво да правя"
Преосмислянето на всяко решение ще ви направи предпазливи. Премервайки рисковете, анализирайки възможностите и правейки план- да ,това са важни неща, но нищо няма да стане, докато не вземете решение или не сте направили първата стъпка...Рядко попадаме на перфектната ситуация, когато правим избор. Спрете да се потите от мислене. Един провал не е края на света /а аз мога да го кажа най-отговорно, защото имам поне 10 такива..хаххаха/.
Ще цитирам Ницше и неговото клише: "Това, което не ме убива, ме прави по силен..."

11. "Сбъднатите мечти са за късметлиите"
Глупост и заблуда! Нещо като безумната фраза: "Пари, при пари отиват".
Ще кажа само, че аз съм най-големия защитник на късмета, но колкото повече действам и го ръчкам, толкова повече той идва към мен! Не бъдете жертви на съдбата си. Изхвърлете понятието "Нищо не ми се случва" много бързо ! Това, което виждате като Късмет у другите, е просто тяхното постоянство, гонене на крайната цел и много работа и подготовка. Да преследваш мечтата си с цялото си сърце- това е разковничето на намиране на щастието.
Личен пример: Преди години се възхищавах на здравите тела на трениращите в залата и си мислех, че никога няма да съм толкова голям и мускулест. Но се заинатих и с времето, не усетих как аз самия се превърнах в обект на модел на поведение от другите. 

12. "Аз не мога"
Защо си мислите, че не го можете?!! Чували ли сте се някога с тези изрази: "Никога няма да мога да отида там, защото нямам пари " или "Не мога да го науча това. Прекалено съм стар за новости". Не се оставяйте на тези умствени капани. Вие сте пълни с потнециал и винаги можете да се развивате, стига да пречупите онова, което ви спира да го направите! А това е винаги съзнанието ви! Ще цитирам Хенри Форд, който загатва за истината с фразата: "Дали мислиш, че можеш или не можеш, най-често си прав"

За Финал:
Истината ще ви освободи. Имате цялата сила да преодолеете всички заблуди, защото  трябва да гледате през тях. Бъдете щастливи с намирането на новото Щастие! Аз го намерих и всеки ден го преоткривам все повече и повече...
Казах!!!

P.S: За всички читатели на блога: 
На Ваше ляво- горе, точно под "Земното кълбо с брояча", съм поставил една анкетка, с която искам да разбера какво още трябва да публикувам тук. Ако поне малко Ви интересува какво става тук, Моля дайте своя глас, за да знам накъде да се насоча!
Предварително Благодаря!


Ники Христов

2 коментара:

  1. Поздравления за страхотния блог, който сте направили.Точно тук човек може да си даде отговори на няколко въпроса. Съгласна, съм, че е голяма заблуда е тази, че съзнанието ни кара да си мислим, че сме нещастни със своите близки съпруг/а, родители или други хора, гравитиращи в живота ни. Хвърляме вината върху друг, все едно хвърляме поредния фас или салфетка. Ние трябва да поемем отговорност в живота си, самите ние сме виновни за това как живеем с и с кого, никой друг няма власт да ни казва какво да прави, освен ако не му позволим.

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно съм съгласна с това! Много е важно да умеем правилно да използваме съзнанието си и да разберем, на 1во място, че има разлика от несъзнателно и несъзнавано и оттам да се стараем да възприемаме правилно нещата.

    ОтговорИзтриване