понеделник, 26 май 2014 г.

Декларация на Обществения Съвет при КВГОД на 42 НС във връзка с внесения вот от ГЕРБ срещу политиката в Енергетиката


Д О
42-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми Г-н Председател,
Уважаеми Г-жи и Г-да Народни Представители,
Ние, обществените организации и движения - участници в Обществения съвет към КВГОД на 42-то Народно събрание, във връзка с внесения от ПП ГЕРБ вот на недоверие за „Провал в енергийната политика“ се събрахме и обсъдихме проблема:
Изводът, до който стигнахме е, че проблемите в Енергетиката, и по-точно в производството и продажбата на електроенергия за населението и бизнеса са плод на поредица от лобистки действия и политики, провеждани от няколко правителства от прехода, накърняващи националния ни интерес и суверенитет. Най- открояващите се деяния са следните:
1. Прибързаното закриване на 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ „Козлодуй“, с което се лиши енергийната ни система от евтини енергийни мощности и се наруши баланса на същата – деяние, подготвено и извършено от Правителствата на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски с активното участие на Еврокомисар Меглена Кунева и Министри Надежда Михайлова-Нейнски, Соломон Паси и Милко Ковачев.
2. Продажбата на ТЕЦ - Марица 1 и 3, и най-вече сключеният, изключително неизгоден договор за дългосрочно изкупуване на произведената от тях електроенергия на цени няколко пъти по-високи от пазарните – деяние, извършено от Правителството на Иван Костов и енергийния ръководител Иван Шиляшки.
3. Продажбата на ЕРП-тата и най-вече сключените, изключително неизгодни договори за формиране на цената на извършваната от тях услуга, стимулираща неефективното им управление и възможността за кражби и източването им, което става за сметка на потребителите. Заложените в тях защитни клаузи позволяват прекалено високи признати технически разходи и норми на възвращаемост – деяние, извършено от Правителството на Симеон Сакскобургготски с активното участие на Вицепремиера Лидия Шулева, Министър Милко Ковачев и Зам. Министър Иванка Диловска.
4. С приемане на закона за ВЕИ без налагането на защитни ограничения и определената изключително висока изкупна цена, надхвърляща неколкократно пазарната и създаваща условия за реализиране на свръхпечалби до 300%, България постигна поставените от Европа пролобистки изисквания, 8 години по-рано и в 4 пъти по-висока степен – деяние, извършено от 40-то народно събрание и правителството на Сергей Станишев.
В допълнение можем да споменем и един странен факт: В периода 01.05 – 30.06.2012 г. по време на Правителството на Бойко Борисов са присъединени към мрежата на EVN и пуснати в експлоатация 340 нови фотоволтаични парка около 1 GW.
5. Продажбата на останалия държавен дял от 33% в ЕРП-та, с което държавата напълно абдикира от ангажимента си за контрол и участие в управлението им и с това намаляха шансовете за възстановяване на преобладаващото държавно участие в собствеността им – деяние, извършено от Правителството на Бойко Борисов и министър Делян Добрев.
6. Систематично източване на НЕК, чрез неизгодни проекти и договори, сключвани под активния диктат на правителства и политици. Едни от най фрапиращите примери са:
- Периодичното изразходване на огромни средства по проекта АЕЦ „Белене“, достигащи към момента вероятно близо 2 млрд., без да има категорична позиция на държавата и съответна договореност.
- Проект с изключително ниска рентабилност и огромни разходи – „Цанков Камък“, в който скандално бе замесен и тогавашният лидер на ДПС Ахмед Доган.
- Подписаните от Б. Борисов през 2012 г. предсрочно анекси към договорите с ТЕЦ - Марица 1 и 3 три години по-рано, както и договорите за закупуване на суровини от „Каолин“АД запазват неизгодните за България условия.
7. На 14.05.2014г. от ДКЕВР беше обявено, че са установени 2700 нарушения на ЕРП-та за периода от 2008-2012г. - остава да гадаем колко още нарушения не са установени до момента!
До сега над 550 млн. лева са неправомерно прихванатите средства на ЕСП-та от ЕРП-та, които са в основата на започналата процедура по отнемане на лицензиите им.


Уважаеми Български Политици,
От изложените по-горе факти е видно, че всички Вие, участници в 42-то Народно Събрание, сте съпричастни към създаването и развитието на проблемите в Енергетиката, както и в липсата на адекватен контрол в тази област. В резултат на Вашите действия – систематичното ограбване и унищожаване на енергийната ни система – тя е в колапс. Няма проблем с производството, няма проблем и с реализацията, единственият проблем в Енергетиката е, че произведеният от нея продукт е на безумна цена, която трябва да заплати не някой друг а ние – Българският народ. Похвални са желанията и усилията на един Министър да постави ЕРП-та на местата им, но тези усилия следва да бъдат подкрепени и от законодателя, за да имат ефект. Не бива да се прикривате зад лобистките действия на Европейски чиновници, които ясно показаха пред целия свят, че защитават частни финансови интереси а не интересите на Българския и Европейските народи.
Ние, Общественият съвет считаме, че ако има вот на недоверие по този въпрос, той следва да е към всички Вас – Депутатите от 42-то Народно Събрание, защото част от Вас са виновни за случилото се в Енергетиката до сега, както и близо една година вече всички Вие нямате политическа воля и не предприемате конкретни и адекватни законодателни мерки за излизане от катастрофалната ситуация в Енергетиката.


София С Уважение: ОС към КВГОД на 42-то НС

23.05.2014г                                                          И.д. Председател: /Светослав Николов/

 
Блогът Силни Българи се присъединява към настоящата декларация!
Моля, препращайте я

Няма коментари:

Публикуване на коментар