сряда, 10 септември 2014 г.

СОКОЛЕЧЕНИЕ


Стартирам поредица от статии, в които ще ви разкрия една моя страст- соковете от сурови зеленцучи, плодове, зеленолистни, ядки и семки или с една дума става въпрос за здравословно хранене.
Не пренебрегвам и факта, че приготвянето и пиенето на сокове е лечебна практика, както и превенция за много от болестите понастоящем.

И преди да откриете силата на природата, е важно да си купите специална сокоизтисквачка тип "Slow Juicer"  или тип "преса".
НЕ КУПУВАЙТЕ МАРКОВИ СОКОИЗТИСКВАЧКИ, КОИТО СА БЪРЗООБОРОТНИ. ТЕ НЕ ИЗТИСКВАТ ЦЕЛИЯ СОК, НО ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМА. ТЕ ПРАВЯТ ПЯНА, КОЯТО Е РЕЗУЛТАТ ОТ МОЩНОСТТА НА ТЕЗИ УРЕДИ И СЕ ПОЛУЧАВА ПРОЦЕС НА ОСКИДАЦИЯ, КОЙТО УБИВА ИСТИНКИТЕ ВИТАМИНИ И ВСЪЩНОСТ НЕ ПИЕТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН СОК, А ТОЧНО ОБРАТНОТО...
ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИНВЕСТИРАТЕ МЕЖДУ 150- 1000 ЛЕВА, В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЛИЧНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ, НО НА ПАЗАРА ИМА ПРЕДЛАГАНЕ!


Аз лично си купих този модел: 

Също така препоръчвам тези, скъпи са, но си струват всеки лев:
https://www.youtube.com/watch?v=XXTEPUggyuw

https://www.youtube.com/watch?v=pAE3Qena7Lg
https://www.youtube.com/watch?v=AOoIntDa-A8

...И така, вече сте готови да променяте живота си.ПРИЯТЕН АПЕТИТ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И КРАСИВИ!

Според известния американски учен Нормън Уокър, консумирането на плодове и зеленчуци в сурово необработено състояние е полезно, тъй като „съдържащата се в тях целулоза (която всъщност няма хранителна стойност), действа като вътрешна метла по време на перисталтичното движение на червата”. Той смята обаче, че за по-бързото и по-ефективно лечение на различните видове заболявания по-добре е да се пият соковете на плодовете и зеленчуците, тъй като те се смилат и усвояват много по-бързо от организма и то в разстояние само на 10-15 минути, като храносмилателната система в това време изразходва минимална енергия. Плодовите сокове действат очистващо на човешкия организъм само тогава, когато плодовете са напълно узрели и се пият веднага след приготвянето им.

Според Уокър соковете на зеленчуците са отлично средство за възстановяване на организма, тъй като съдържат аминокиселини, минерални соли, ензими и витамини. За да се получат напълно пълноценни сокове, трябва тъканите на зеленчуците да бъдат добре стрити и сокът да се отдели. Само тогава най-важните хранителни и лечебни елементи ще бъдат освободени от тъканта, усвоени от организма. Така възстановяването му става много бързо.

Друго ценно качество при пиенето на соковете е това, че могат да се пият толкова, колкото ви прави удоволствие да пиете, без да сте принуден да се насилвате. За да има ефект обаче, дневната норма не трябва да бъде по-малка от 600 г.

Освен това трябва да се знае, че колкото повече сок изпивате на ден, толкова по-голям ще бъде лечебния ефект.

Има и нещо много важно, което трябва да знаят тези, които са решили да се лекуват със сокове.

Много често се подвеждаме- от реклами или от уста на уста, че в готовите натурални сокове се съдържат почти всички необходими за организма ни вещества, витамини, минерални соли, антиоксиданти, естествени антибиотични вещества.

Разочарованието ми бе голямо, когато бившият министър-председател на България проф. Беров съобщи, че в дадените от него сокове за изследване в Университета по хранително-вкусова промишленост – Пловдив, са установени само следи от горепосочените вещества. И това е съвсем естествено, тъй като при пастьоризацията (загряването) те се дезактивират.

Друг недостатък на тези сокове е, че те се произвеждат (обикновено) от продукти втора ръка. Към тях се прибавят още консерванти и стабилизатори. Следователно, когато става въпрос за лечение, трябва да знаем, че трябва да се пият само прясно изцедени сокове.

Затова е важно да се знае, че соколечението е много по-успешно за посочените по-долу болести, отколкото консумирането на плодове или зеленчуци, не само защото се усвояват по-лесно, но и защото един болен не може да изяде 6-7 кг моркови или ябълки, но може да изпие 2 литра сок.

СОК ОТ СУРОВИ МОРКОВИ



В зависимост от състоянието на човек, морковеният сок може да се пие от 0,5 л до 3-4 л на ден.

Той е най-богатият източник на витамин А, който организма бързо усвоява. В този сок се съдържа също и голямо количество витамин В, С, Д и К. Сокът подобрява апетита, храносмилането и структурата на зъбите.

Майка, която кърми, трябва да пие ежедневно морковен сок, за да подобри качеството на млякото. При употребата на достатъчно количество морковен сок по време на бременността и главно през последните й месеци намалява възможността от развитие на сепсис при раждането. Ежедневното приемане на морковения сок до половин литър има много по-добър ефект за организма, отколкото 12 г таблетки калций.

Суровият морковен сок е естествено лекарство при язви и ракови заболявания. Той повишава съпротивляемостта на организма срещу инфекции на очите, гърлото, както и в целия организъм. Този сок предпазва нервната система и няма равен на себе си за повишаването на енергиите и силите.

Понякога болестите на черния дроб и червата се предизвикват от отсъствието на някои елементи, които се съдържат в суровия морковен сок.

Ендокринните жлези, особено надбъбречната и половите жлези, се нуждаят от хранителни елементи, съдържащи се в морковения сок С пиенето му се лекува безплодие.

Сухата кожа, дерматитът (възпаление на кожата) и други кожни заболявания също се дължат на недостиг в организма на определени елементи, които се съдържат в морковите. Същото се отнася и до очните заболявания, като офталмия, конюнктивит и др.

Когато сокът се приготвя от качествени моркови, той става богат на живи органични алкални елементи, като натрий и калий. Съдържа също много калций, магнезий, желязо, а живите органични елементи на фосфора, сярата, силиция и хлора великолепно се съчетават с изброените по-горе елементи при въздействието им на човешкия организъм.

Като средство в борбата против язвите и раковите заболявания суровият морковен сок е чудото на нашия век.

Понякога при поемане на голямо количество морковен сок се получават реакции. Това е напълно естествен процес, който показва, че организмът се очиства.

Морковеният сок е най-добрата храна като органична вода, от която полугладните клетки и тъкани на организма се нуждаят.

Трябва да се запомни завинаги, че соковете са най-хубавата храна и ако ние се научим да я употребяваме през целия си живот, то продължителността на здравето ни ще бъде голяма.

Морковеният сок се състои от такива елементи, които хранят целия организъм, съдействайки за нормализацията на химичното му равновесие. Тъканите, отслабнали от гладуването на клетките, могат да бъдат върнати в по-здраво състояние, чрез приемане на морковения сок в комбинация с подбрана и добре приготвена сурова растителна храна.



СМЕС ОТ СОК НА МОРКОВ, ЦВЕКЛО И КРАСТАВИЦА



Изпиването на сока от един лимон в смес с половин чаша гореща вода по няколко пъти на ден и половин чаша смес от морковен сок, цвекло и краставичен сок 3-4 пъти на ден помага за изчезването на пясък и камъните в течение на няколко дни или седмици (в зависимост от размера и количеството на камъните).

Уокър дава следния пример: мъж на около 40 години в продължение на 20 години страдал от остри болки. Лекарите установили камъни в жлъчния мехур, което било потвърдено и от рентгеновите снимки. Само страхът от операция е бил причина този мъж да се обърне към Уокър. Докторът му казал, че бързото лечение със сокове може да предизвика усилване на болките, но те ще траят от няколко минути до един час, а след това с преминаването на разтворения калций всичко ще се прекрати.

Пациентът започнал да пие по 10-12 чаши с гореща вода, прибавяйки сока на един лимон и около половин литър смес от цвекло, морковен и краставичен сок през целия ден. На следващия ден започнали пристъпи на ужасни болки, продължаващи по 10-15 минути. Към края на седмицата настъпила кризата, по време на която той се търкалял по пода от болки, но изведнъж болката утихнала и много скоро след това камъните били изхвърлени и изглеждали като кал в урината. На следващия ден той предприел дълго пътешествие с кола: Ню Йорк – Вашингтон – Канада. Чувствал се с 20 години по-млад и се учудвал на простите чудодейни качества на този сок.

Това не е единичен случай. Хиляди и хиляди са хората в целия свят, които с благодарност свидетелстват за получените добри резултати от суровите сокове на зеленчуците.

Смес от морковения, цвекловия и краставичния сок ни дава едно от най-добрите средства за очистване и лекуване на жлъчния мехур, черния дроб, бъбреците, както и за простатната и други жлези.

Не бива да се забравя, че когато се консумират месни продукти, в организма се образува голямо количество пикочна киселина, която не е в състояние да се елиминира чрез бъбреците и това създава пренапрежение на този орган, а и въздейства на свой ред негативно на целия организъм. Ето защо това съчетание на соковете е необходимо да се въздържаме, макар и временно, от употребата на концентрирани захари и нишесте, а също така и от месо, за да се създаде възможност на организма да се приведе в нормално състояние.

СОК ОТ ЗЕЛЕ


Пиенето на сок от зеле влияе изключително върху лекуването на язва в дванадесетопръстника. Единственото неудобство, което се явява, е образуването на газове. То може да се обясни с това, че сокът на зелето разлага набраните в червата продукти на гниене чрез химичните си реакции. Сокът от зелето освен, че има очистващо действие, спомага и за намаляването на теглото.

Най-ценното в зелевия сок е високото съдържане на сяра и хлор и сравнително високият процент на йод. Съединенията на сярата и хлора очистват слизестата ципа на стомаха и червата, но това е само при тези случаи, когато сокът на зелето се ползва в натурален вид и без добавяне на сол.

Ако след пиенето на пресен зелев сок се образуват много газове или има някакво друго безпокойство, това може да се дължи и на токсичното състояние на червата. При такива случаи се препоръчва преди да се премине към зелевия сок, да се изпива ежедневно смес от морковен и спаначен сок 2-3 седмици с правене на клизми всеки ден. Когато червата са в състояние да усвоят добре сока от зелето, той действа като идеално очистително средство, особено при прекомерно затлъстяване.

Сместа от сока на моркови и зеле е великолепен източник на витамин С, а и очистващо средство при инфекции на венците, предизвикващо пиорея. При сваряването на зелето действието на ензимите, витамините, минералите и солите се унищожава. Петдесет килограма варено или консервирано зеле не могат да дадат количеството органична храна, която организмът може да усвои от 300 г сок от сурово зеле, ако е приготвен правилно.

Сокът на зелето е много ефикасен при отоци и запек. Тъй като запекът е причина за обриви, с ползването на този сок той изчезва. Ако се добавя сол към сока, това не само унищожава неговата ценност, но е и вредно.

СОК ОТ ЦЕЛИНА


Най-ценното свойство на суровата целина е съдържащият се в нея голям процент на жив биологичен натрий. Едно от химичните свойства на натрия е поддържането на калция в разтворено състояние, а точно това е необходимо за човешкия организъм.

Суровата целина съдържа 4 пъти повече органичен натрий отколкото калций. Това го прави един от най-полезните сокове за хора, употребяващи концентрирани захари и нишесте. Хлябът, тестените произведения, макароните, оризът, житните растения – всичко се отнася към класа на концентрираното нишесте. Бялата, кафявата и каква да е друга захар, преминала през промишлена обработка, както и храните, съдържащи захар (бонбони, безалкохолни напитки, сладолед и т.н.), могат да бъдат отнесени към класа на концентрираните въглехидрати.

Д-р Уокър е установил, че подобна храна действа разрушително на организма, а продължителното употребяване на води до недостатъчност в храненето, а след това и към заболяване.

Концентрираните въглехидрати могат да бъдат причислени към най-разрушителните продукти на храната на нашето „цивилизовано” общество. Никога природата не е имала предвид да натоварва органите на храносмилането с процеси, които да превръщат тези продукти в храна за клетките и тъканите. Резултатът от употребата на тези продукти се вижда в израждането на човешкия организъм до степен на умиране. Ако се разглежда краткия период на живота 40-50 години, старостта не е нищо друго освен пряко оскърбление на природата. Срамно е да се признае, че ние ядем сами себе си и отиваме преждевременно в гроба, угаждайки на апетита си.

Калцият е един от необходимите елементи в нашата диета, но той трябва да бъде биологично активен, органичен. Когато която и да е храна, съдържа калций, се вари или обработва, както и при въглехидратните продукти, калцият автоматично се превръща в неорганичен. А тези атоми са неразтворими във вода и не могат да служат за храната на клетките, от която те се нуждаят са своето възстановяване. Независимо от това, ензимите, унищожени при температура 57 °С и повече, превръщат тези атоми в мъртво вещество. В резултат на това тази храна задръства организма, предизвиква болести като артрит, диабет, коронарни нарушения, варикозно разширение на вените, хемороиди, камъни в жлъчката и бъбреците.

Освен това, тези отлагания на неорганичния калций с течение на времето се увеличават, ако не се предприемат мерки да бъдат отстранени. При наличието на биологично активен натрий и при съдействието на други елементи и процеси, описани по-долу, тези отлагания могат да бъдат отстранени от организма.

Натирят играе изключително важна роля във физиологичните процеси в организма. Един от тези най-важни процеси е разреждането на кръвта и лимфата и предотвратяването на по-силното им сгъстяване. При тези случаи ценен е само органичният натрий, получен от пресните зеленчукови сокове и някои плодове.

Сухото горещо време се понася по-леко, ако се изпие пресен сок сутринта и същото количество през деня, по време на хранене. Това нормализира температурата на тялото и човек се чувства тонизиран.

Натрият е сред важните елементи за изхвърлянето на въглеродния диоксид от организма. Недостигът на органичен натрий предизвиква бронхиални и белодробни заболявания, които се задълбочават при наличие на чужди вещества, като тютюнев дим. Отсъствието на достатъчно количество органичен натрий става причина за преждевременна старост, особено при жените. Пушещите жени стареят с 15 години приблизително за 5 години пушене.

Никотинът в повечето случаи е причина з атака наречените „разтроени нерви”. Пушенето в никакъв случай не облекчава това състояние, а обратното – влошава го. Привидното успокоение на умственото напрежение е за сметка на постоянното израждане на тъканите. Тютюневият дим потиска вкусовите жлези. Смес от сока на целина с други сокове е изключително полезна и дава феноменален резултат при случаи на авитаминоза и при други недъзи.

Целината е много богата на магнезий и желязо. Съчетание, което е много ценна храна за клетките на кръвта.

Сокът от моркови и целина осигурява идеално съчетание на тези органични вещества за предотвратяване на тези болести и възстановяване на организма, ако тези болести вече са се развили.

КРАСТАВИЧЕН СОК

Краставиците са най-доброто диуретично средство. Краставичният и морковеният сок влияят изключително благотворително при ревматични заболявания, тъй като тези болести са последица от задържането на пикочна киселина в организма. Ако към тази смес се прибави и сок от цвекло, процесите се ускоряват.

Високото съдържание на калий в краставицата я прави много ценна при високо и ниско кръвно налягане.

Краставичният сок помага и при лошо състояние на зъбите и венците.

При много кожни заболявания добри резултати се постигат с редовно пиене на краставичен сок с морковен и салатен.

СОК ОТ ГЛУХАРЧЕ


Този сок е един от най-ценните тонизиращи средства. Той съдържа изключително голям процент калий, калций и натрий и същевременно е най-богатият източник на магнезий и желязо. Магнезият е необходим за укрепване на скелета и възпрепятства размекването на костите. Достатъчно количество органичен магнезий, желязо и калций в храната на бременната жена предотвратяват загубването и развалянето на зъбите, както и укрепват костите на детето.

Суровият сок на глухарчето, получен от листата и корените, съчетан с морковения сок и сока от листата на ряпата, помага при болести на гръбначния стълб и болки на другите кости, а също така придава на зъбите здравина, предотвратява пиореята и тяхното разрушаване.

Смесен със сока на целината и магданоза, сокът на глухарчето помага при анемии и функционални разстройства на сърцето, също така тонизира сърцето. Този сок е изключително полезен за далака и в комбинация с почти всички останали сокове стимулира секрецията (излъчването) на жлъчката и затова е полезен при дисфункции, както на черния дроб, така и при жлъчния мехур.

СОК ОТ ЦИКОРИЯ



Ако към сока от цикория се добави сок от моркови, магданоз и целина, ние снабдяваме зрителния нерв и мускулната система на очите, което дава удивителен резултат при възстановяване на дефектите на зрението. Ползването по 250 г сок до ½ кг в смес ежедневно може да възстанови зрението до нормално за няколко месеца.

Сок от моркови, целина и глухарче е изключително ефикасен при астма и сенна треска, когато от диетата се изключат завинаги млякото и млечните продукти. Концентрираните нишесте и захар са причина за заболяването.

СОК ОТ ЧЕСЪН




Макар че този сок има неприятна миризма, той е полезен за бързото очистване на организма.

Чесънът е богат на горчечно масло и други очистващи елементи, оказващи извънредно благотворно действие на целия организъм, като се започне от стимулирането на апетита и излъчването на стомашен сок, до подобряване на перисталтиката на червата и усилване на отделянето на урината.

Ефирните масла на чесъна са дотолкова силни и проникващи, че очистват белите дробове и бронхите от набраната слуз. Способстват също за елиминирането на отровите чрез порите на организма.

Чесновият сок се оказва също много ефективен в борбата с чревните паразити, както и при дизентерия.

СОК ОТ ХРЯН



Смес от хрян, настърган във вид на каша с добавяне на лимонов сок помага за разлагането на наслоената слуз, без да се поврежда слизестата ципа. Приемането на хряна не дразни бъбреците, жлъчния мехур, слизестата ципа на храносмилателния тракт. Освен това тази каша има силно диуретично действие, особено ценно при отоци и воднянка.

СОК ОТ КОПЪР



Сокът на копъра е с висока кръвотворна способност и затова е полезен при менструални нарушения. При такива случаи той успешно се прилага отделно или в смес с морковен сок и сок от цвекло.

СОК ОТ САЛАТА /МАРУЛЯ/




Сокът от салатата има много полезни за човешкия организъм вещества. Той съдържа в голямо количество желязо и магнезий. Черният дроб и далакът са места, където желязото се складира и използва от организма, при внезапна необходимост като например за бързо образуване на кръвни телца при загуба на кръв. Освен това запасите на желязо в черния дроб осигуряват минерални елементи за всяка част на организма при критични случаи като например кръвотечения и при липса на необходимото количество от този елемент в храната в органичен вид.

Магнезият, съдържащ се в салатата, притежава изключително оживяващи способности, особено за мускулните тъкани, за мозъка и нервите.

Ежедневното употребяване на смес от сок от моркови, салата и спанак осигурява храна и за нервите, и за корените на косите. Друго ефикасно съчетание от сокове за подобряване растенето на косите и възстановяването на нормалния им цвят е смес от сок от моркови, салата, зелени чушки и люцерна.

Сокът от салатата е много полезен при туберкулоза и стомашни заболявания. Той също е диуретично средство.

Особено ценна е салатата с високото си съдържание на натрий, който е с 60% повече от калия. Това обстоятелство го прави един от най-ценните сокове там, където такова съотношение е особено важно, както е например при бронзовата болест, когато са поразени надбъбречните жлези, изискващи максимално количество органичен натрий и сравнително ниско съдържане на калций за компенсация недостига на хормона на кората на надбъбречната жлеза.

СОК ОТ ЛУК



Сокът от лук има малко по-остра миризма от този на чесъна и безусловно се явява като укрепващо здравето средство. Това, което се казва за чесъна, се отнася и за лука.

СОК ОТ МАГДАНОЗ



Суровият сок на магданоза е необходим за кислородния обмен и за поддържане в нормално състояние функциите на надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Елементите, съдържащи се в него, са в такова състояние, че способстват за укрепване на кръвоносните съдове, особено на капилярите и артериите. Този сок е отлично средство при заболявания на полово-отделителната система и оказва много голяма помощ при камъни в бъбреците и пикочния мехур, нефрит, също и при други заболявания на бъбреците. Той успешно се прилага при воднянка и също е ефикасен при всички заболявания на очите и системи на зрителния нерв. Нарушения на роговицата, катаракта, конюнктивит, офталмия във всичките й стадии, се лекуват успешно с пиене на суров сок от магданоз, смесен с морковен.

Добавен към сока на цвеклото, краставицата и моркови, магданозът успешно се прилага при нарушения на месечния цикъл при жените. Спазми, предизвиквани от менструални нарушения, много често се прекратяват при редовно приемане на тези сокове.

СОК ОТ ПАЩЪРНАК



Той съдържа много малко калций и още по-малко натрий, но е богат с калий, фосфор, сяра, силиций и хлор. Високото съдържание на силиций и сяра помага да се преодолее чупенето на ноктите. Фосфорът и хлорът са особено полезни за белите дробове и бронхите и този сок е великолепна храна за болни от туберкулоза, при възпаление на дробовете и емфизем. Големият процент на съдържание на калий е така ценен за мозъка, че този сок успешно лекува много умствени разстройства.

СОК ОТ ЧУШКИ



Този сок съдържа в изобилие силиций, така необходим за ноктите и костите. В комбинация с морковен сок (от 25 до 50% сок от чушка) дава великолепни резултати при очистването на кожата от петна.

Хора, страдащи от газове в червата, от колики и спазми, получават голямо облекчение при употребяването на до 500 г от този сок и същото количество в смес с морковен и спаначен сок ежедневно. Следва да се знае, че соковете е по-добре да се пият на гладно в интервал 2-3 часа.

СОК ОТ КАРТОФИ


Суровият картоф съдържа лесно усвоими захари, които при варене се превръщат в нишесте. Сокът от суров картоф е извънредно полезен за отстраняване на петна от кожата. Очиства организма добре и се комбинира добре с морковен сок. Тази смес помага при нарушение на храносмилането, при нервни заболявания, ишиас и треска.

СОК ОТ СПАНАК


Добре приготвения сок от спанак при всекидневно употребяване до половин литър често може да приведе в нормално състояние запек и в най-тежка форма само в течение на няколко дни или седмици. Суровият спаначен сок е извънредно ефикасен за очистване и помага за оздравяването не само на долната част на червата, но и на целия храносмилателен тракт.

Другото ценно въздействие на спаначния сок е върху зъбите и венците, като предотвратява пиореята.

Спанакът, салатата и кресонът, заедно с морковения сок и зелените чушки – това са зеленчуците, които съдържат в най-голямо количество витамините С и Е. Недостигът на витамин Е в организма е една от причините за аборта, както и за половото безплодие. Много от формите на паралича са вследствие на недостига на витамин Е. Този недостиг причинява нарушения и в обменните процеси, и в доброто самочувствие.

ДОМАТЕН СОК


Доматите съдържат голям процент лимонена и ябълчена киселина, както и известен процент оксалова киселина. Тези киселини са полезни и необходими за обменните процеси, ако са в органичен вид.

При някои случаи образуването на камъни в бъбреците и в пикочния мехур е пряко следствие от употребата на варени или консервирани домати или техните сокове, особено ползвани с нишесте и захар.

Пресният доматен сок е богат на натрий, калий, калий и магнезий.

СОК ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ



Този сок е особено ценен за диабетиците. Установено е, че сокът от зеления фасул и брюкселското зеле съдържат елементи, които обезпечават излъчването на натурален инсулин за нуждите на храносмилателните органи. При диабет е необходимо да се изпива ежедневно по един литър смес от сокове на моркови, салата, зелен фасул и брюкселско зеле.

СОК ОТ РЯПА



Нито един зеленчук не съдържа в такъв голям процент калий, както листата на ряпата. По тази причина точно този сок е великолепна храна за деца и възрастни, страдащи от размекване на костите и зъбите. Смесвайки този сок с морковен и с този на глухарчето, ще се получи едно от най-ефикасните средства за укрепване на зъбите и на всички костни тъкани на организма.

Смес от сока на моркови, спанак, ряпа и кресон се използва за лечение на хемороиди. Тази смес трябва да се консумира ежедневно по 1 л в продължение на месец.


НЕЩА, КОИТО ТРЯБДА ДА СЕ ПОМНЯТ

При пиенето на сокове трябва да се знае следното:

Бъдете търпеливи!

При възстановяване на организма чрез естествените природосъобразни способи много важно е да се помни, че натуралната храна, приемана в суров вид на сокове, предизвиква очистването на целия организъм. Това може да се съпровожда с болки в тези части на тялото, където има нужда да се чисти. Понякога това състояние е доста болезнено. В никой случай не бива да се мисли, че соковете действат отрицателно, ако те са пресни и се вземат в деня на приготвянето им.

Точно обратното, това трябва да ви радва и да помните, че процесът на очистването върви интензивно и колкото по-рано настъпват тези неприятни усещания след употребата на голямо количество сок, толкова по-добре, тъй като скоро ще се отървем от тях и ще настъпи възстановяване на здравето.

Обаче не следва да се мисли, че това, което е натрупано във форма на токсини и отпадъчни субстанции, може да бъде почистено от организма изведнъж. За това е необходимо време.

Говори се, че от морковения сок се жълтее. Такова изказване говори за непознаването на процесите, ставащи в организма и е лишено от всякакви основания. Това също така е абсурдно. Процесът, който се развива, е следният: след пиенето на соковете, кожата добива жълт цвят или понякога кафеникав, когато черният дроб отстранява застоялата се жлъчка и набраните шлаки в количества, по-големи от възможностите на очистителните органи. Поради това те не могат да се справят и тези вещества се отправят към кожата. Това явление, което говори за токсичност, преминава с продължително вземане на сокове. При случаи на преумора или недостатъчен сън се наблюдава същото явление. След почивка то изчезва.

При ползването на суровите сокове от плодове и зеленчуци, когато нашият организъм се очиства от токсини и шлаки, се развива огромна енергия, подвижност и отлично здраве.

1 коментар:

  1. здравейте, хубава статия, благодаря. ако прецените допълнете: сокът от магданоз в големи количества може да предизвика цикъл, аборт при бременност, задушаване.
    сокът от картофи в големи количества може да предизвика гадене и повишена температура.
    пп моята бавнооборотна не изстисква добре, хем е скъпа. след нея може да стискам с бързооборотна и да излезе още. може би не съм улучила марката, зелмер.

    ОтговорИзтриване