петък, 21 април 2017 г.

Сок от Бъзак- антиканцерогенно действие


Едно уточнение: БЪЗ И БЪЗАК /ЧЕРЕН БЪЗ/ СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ РАСТЕНИЯ!


Из книгата на Николай Антонов “Петър Димков - за живота без болести” - издателство ГЕЯ-ЛИБРИС, София 1994г.
Черният бъз (Sambucus nigra) вирее навред из България, всеки го познава. Но не всеки знае каква изумителна целебна мощ се крие в това растение. То е цяла аптека срещу какви ли не заболявания.

Лечителят Петър Димков разказваше:
“Бях излязъл на екс*урзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”
Това чудодейно растение се използва цяло: цвят, лист, стебло, плод, корени.

Плод
Това е най-активната част на растението. Бере се в края на август. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употр*бата на зелени и недобре узрели зърна!!!

Рецепти
1. Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!


2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.

3. Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.

“Навремето нашите умни търговци – разказваше Лечителя Петър Димков, - понеже са знаели тези рецепти, приготвяли мармалад от бъз и го продавали в буркани в Цариград. Ханъмите какво ли не давали за този мармалад!”
  Има си тук-там някой тънък момент, но в интернет мисля, че е пълно с информация. Бъзака е едногодишното растение, расте право стъбло като царевица и на есен изсъхва. Докато бъзето е многогодишно и от храст накрая става на дърво. Сиропа се прави от едногодишния бъзак, не от бъзето. Също така с мед е по-добрия вариант да се направи. Ето направо една подробна статия, от гугъла я намерих:
http://www.zemianazaem.com/archives/407
Направете си, няма да съжалявате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар