събота, 7 януари 2012 г.

ДА ОБИЧАШ.....ПСИХОПАТ !!!!




Представете си, че изключително красив и обаятелен човек ви погледне право в очите и каже: "Ти си специален. Изглеждаш добре и си добър в това, което правиш." Той сякаш знае точно какво харесвате. Чете и най-съкровените ви мисли. Струва ви се, че сте открили сродна душа, едно дълбоко единение. Преживявате един от онези редки мигове заради които си струва да се живее. Докато се усетите, вече се намирате в дълбоко съкровена връзка…с психопат.
Какво представляват психопатите? Познавате ли такъв? Лично?
До 2008 година повечето хора просто живееха живота си със своите борби, радости,
победи и поражения. И тогава… настъпи финансовата криза. Потресаващото за всички беше колко бързо се случи всичко. Хората губеха домовете си, работата си, спестяванията си, цял един стил на живот си отиде. Единственото сигурно е, че не се издънваме за първи път. Всъщност все повече задобряваме в това. Сигурно често сте чували,че живеем в уникално време, че обществото е в беда, че положението е критично. Древните китайци са казали, че рибата се вмирисва откъм главата. Но дали е така? Наистина ли отговорът е толкова прост?
Има логика да потърсите обяснение от хората, които са начело. Или поне да потърсите виновник. На пръв поглед наистина изглежда, че световният елит -политици, банкери, бизнес лидери… всички те за пореден път напълно са се провалили в отредените им роли. Какво всъщност знаем за властимащите? Поверяваме им живота си, решенията им засягат милиони хора. За някои знаем, че не са от най-свестните хора на планетата. Възможно ли е да са психопати?
В книгата си, подходящо озаглавена "Змии в костюми", психолозите Робърт Хеър и Пол Бабиак предлагат нов и провокативен обрат - корпоративния психопат. Вижте какво казват те:

"...Това е човек с психопатична личност. Психопатията е разстройство на личността.  Но те са в състояние да работят в някакъв бизнес, индустрия или организация. Те са много различни от общоприетото схващане, че психопатът е сериен убиец. Тези хора имат същите личностни характеристики, но благодарение на обучението и средата, в която живеят, те съумяват да си намерят работа в големи компании и да се справят много добре.Психопатът е човек, който няма съвест, съзнателност, но не защото му липсва интелектуалният капацитет да разбере разликата между редно и нередно… а защото липсва емоционалната връзка с когнитивността, мислите и т.н. Някои от характеристиките включват поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, способност другите да се възприемат просто като предмети. Когато нормални хора обработват емоционален материал, има голяма активация на части от мозъка, създадени от природата за справяне с емоционалността. При тези хора може да се различи емоционално от неутрално събитие. Но при психопатите това е невъзможно. Сякаш части от лимбичната зона, емоционалният мозък - хипокампус, амигдала, при психопатите не функционират както при другите хора. Тези хора са крайно себични, егоцентрични, лишени от всякакви угризения за своето напълно осъзнато поведение по манипулирането и заблуждаването на други хора в своя полза....."
Много от тези, които познавам, нямат някакъв зловещ облик. Те умеят да заблуждават и манипулират, че са изключително очарователни хора и повечето от тях много бързо се харесват на околните. По филмите виждате тъмната страна на личността. Когато общувате с тях, те ви показват една маска, от която само тук-там прозира тяхната тъмна страна. Ако от филмите сме научили, че психопатите имат тъмна страна и излезем да я търсим, ние няма да я видим. Така ще заключим, че не съществуват или че поне не познаваме такива, но вероятно познавате такива, само че не сте прозрели зад маската. Фундаменталната грешка, която правят повечето хора, дори и служителите на реда, когато провеждат разпит, е да смятат, че всички мислят и чувстват като нас. Ако има някакво емоционално събитие, което направо къса сърцето, човек очаква една и съща реакция от всички. Но за психопата това е напълно неемоционално събитие. Когато психопатът изразява емоция, дали играе по метода на Станиславски сякаш наистина го чувства и успява да проектира навън това, което е вътре? Вероятно не. Те използват мимика, жестове, езика на тялото, които изглеждат подходящи за дадено емоционално състояние, но те са фалшиви. Психопатът се е научил, че има определени изражения, част от езика на тялото, които се асоциират с нещо, което за другите е конкретна емоция.Добре, разбрах за психопатите. А какво е социопат?
Едно от най-добрите разграничения между психопат и социопат е направено във филма "Глутница кучета". Героят на Харви Кайтел казва:
"Ние обираме банки. Ако трябва да убия трима души, това не ми е приятно, но се налага." Психопатът не е професионалист. Не можеш да работиш с психопат. Но на него му харесва да убива. Никога не знаеш какво да очакваш от тези ненормалници. Така наречената змия в костюм, човекът с бялата яка, ще постигне нуждите си чрез измами, манипулации или заплахи.
Ако приемем, че психопатите са около един процент от населението, може да решим, че те са съвсем малко и не си струват труда. Проблемът е, че тези хора са много подвижни, те вечно търсят нови жертви и ги откриват. Те ходят там, където се събират много хора. Вероятността е всеки един от нас през живота си да срещне и да бъде повлиян от един или двама от тези хора. Числото не изглежда голямо - това е само един на сто души. Но дори в един киносалон вие седите с още 100-200 души. Така че е твърде възможно да налетите на човек с психопатична личност.
Не може да определиш до каква степен може да е психопат амо като го погледнеш или дори ато говориш с него 10-20 минути. онякога може да отидат т шест месеца до година. Проблемът е, че ние като вид сме програмирани да го правим и продължаваме да оценяваме хората според това, как ни изглеждат. В отношенията си с хората ние сме склонни да прощаваме и забравяме. Често сме отворени за техните обяснения и разсъждения и им прощаваме. При изграждането на отношенията си с хората вярваме, че те са реални. Това, което прави психопатът, е да извае една представа за човека мечта, но той е един призрак, не е реален. Струва ви се, че сте открили сродна душа, едно дълбоко единение. Преживявате един от онези редки мигове заради които си струва да се живее. Докато се усетите, вече се намирате
в дълбоко съкровена връзка… с психопат. Попаднете ли в такава връзка, която наричаме психопатична, не искате да я прекъсвате. Това често удивлява приятелите ви, които наблюдават отстрани, че все още сте с него, че все още му вярвате…
Често ви казват: "Нима не виждаш?" Но човек наистина не вижда заради силата на създадената връзка. Когато психопатът приключи с вас, той просто си тръгва. Той никога не е имал връзка с вас, всичко е било само игра. Той просто спира да играе и преминава към следващата мишена. А вие оставате с кървящи рани, защото сте смятали, че имате връзка с този човек. Може да става въпрос и за бизнес отношения с делови партньор, за ваш брачен партньор, за някакви лични отношения или за член на семейството ви. И когато тази връзка се скъса, боли. Това е психическото и емоционално насилие от страна на психопата, който не изпитва състрадание, нито угризения или вина и просто минава на следващата мишена.
Дълго време се е смятало, че психопатът води ужасен живот, че не успява в живота - в учебниците често се споменава низходяща спирала.Вече знаем, че за много психопати нещата са доста различни. Може да е заради достъпа им до добро образование. Всички психопати, които съм срещал, са с по няколко висши образования.Така че има по-добро образование, има я възможността да изглеждаш добре ошлайфан, да изглеждаш делови и преуспял, противно на представите на хората за серийните убийци. Човек, който е психопат, може да облече костюм, да говори езика, да има диплома на стената и лесно да убеди човек, който наема персонал, че е идеалният служител. С годините се оформи понятието корпоративен психопат, което описва такъв индивид. Те имат същото личностно разстройство, но искаме някак да ги отличим, за да не бъркат хората серийния убиец с корпоративния психопат. И в миналото психопатите
са процъфтявали, но не и в днешните мащаби, защото през последните 25-30 години
нещата много се промениха най-вече с появата на интернет. Сега само с едно протягане на ръката се осъществяват безброй сделки. Човек може да търгува с милиони души, без изобщо да контактуват лично. Във финансовия свят имаше колапси, които тръгнаха от САЩ и се разпростряха и по света. Казват, че имало икономически предпоставки…Не разбирам от икономика. Но когато чета за тези неща, си казвам: "В този процес са вземани множество решения от отделни хора. Кои са тези хора?" Много трудно би било те да се идентифицират, защото те се сливат с тълпата.Когато говорим за вземане на бизнес решения, повечето бизнеси се стремят да отбягват риска или да го управляват чрез своите решения. А психопатът ще направи нещо рисково само за да види какво ще се случи. Решение, за което на други е нужно много време и данни, психопатите го вземат от раз. Тъй като са безстрашни, те също може да пострадат, но това не ги тревожи. Най-общо приемаме, че обществото ни е с формата на пирамида, при която малцинството на върха взема решения и приема закони за мнозинството в основата. През 2000 г. най-богатият и могъщ един процент от световното население притежаваше 40 процента от всички световни активи. Най-богатите 10 процента притежаваха общо 85 процента от всички активи. В остър контраст, долната половина от световното население си поделяше едва един процент от световното богатство. 

Не е изненадващо, ако помните играта "Монополи". В началото всички играчи започват наравно, а в края един притежава всичко. Малцина днес знаят, че играта е създадена да демонстрира силната тенденция богатството да се концентрира в ръцете на малцина.Не я препоръчвам да я давате като занимавка, уж безобидна, на децата си!!! Тя достига до корените на капитализма - с богатството… идва и властта. 
Не може да говорим за психопатия, без да споменем и Бърни Мадоф. Не знам дали е психопат, и не знам дали някой му е правил официално оценяване. Но човек, който може да съсипе живота на десетки хиляди хора, включително на близки и приятели, не е от най-любвеобилните хора.
Ето какво се случва в една организация - психопатът е в състояние да изимитира
служителя с висок потенциал. Те се крият сред групата от индивиди и добри изпълнители, за да се доберат до повече ресурси, обучение, те получават по-големи проекти, по-голямо финансиране, персонал - всички атрибути на корпоративната власт, което е точно каквото търси психопатът, този хищен паразит. За организацията не е добре, че психопатът може да прави това.Какво се случва в тази малка група - психопатът осъзнава, че останалите високи потенциали са негови съперници и започва да ги елиминира чрез манипулации, лъжи, клевети и всякакви подмолни дейности. Организацията започва да губи хората си с висок потенциал, които или напускат, или биват уволнени, или се изпращат в друг отдел,
за да не пречат /надявам се, че вече сте направили паралел с управлението на страната ни и как от България избягаха много учени, кадърни хора и млад потенциал...?!!! /
Така психопатът поема контрола. Да, те имат преимущество заради своята личност, а от организацията зависи да се въдворят механизми за контрол, механизми за мониторинг, които да отличат истинския добър изпълнител от онзи, който само изглежда така. Това може да се наблюдава и на световно ниво – правителства и правителствени лидери. Не виждам причина силно изразен психопат да не стигне до лидер - историята познава много такива случаи. Върнете се към римляните, гърците и египтяните и проследете историята до днес. Много от тях са ясно изразени психопати. Предвид времето и контекста, те са се справили доста добре. Но от това са страдали много хора. Какво се случва в момента - ние оценяваме тези хора, но не обръщаме внимание на злините, които вършат.
                                                        Босовете на Уолстрийт

 Виждаме ползите, казваме си, че те печелят пари за нас, популярността ни в света расте, имаме бюджетен излишък , висок престиж… а всъщност страдат хора.
Това, което подсъзнателно си знаехте, вече е доказано - в една или друга степен светът се управлява от психопати. А какво да правим ние? Да ги преследваме ли?Да ги свалим от власт? Но как? И наистина ли това е проблемът? Те ли са гнилата рибя глава? Ако имахте избор, можеше да поискате да сте един от тях. Тоест, ако бяхте социопат. Оказва се, че има съвсем лесен начин да го постигнем...... 
ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ!!!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар